Stranice

srijeda, 26. travnja 2017.

Čokoladna babka by Yotam Ottolenghi



Ovu divnu čokoladnu babku, tradicionalan poljski kolač od dizanog tijesta sa čokoladnim ganacheom radila sam po recepturi jako mi dragog mi Jotama Ottolengi-a.  Ovoj slatkoj, mirisnoj, mekanoj i sočnoj pletenica sa neodoljivim okusom čokolade teško ćete odoljeti.


Potrebni sastojci za tijesto:


  • 265 g brašna
  • 50 g šećera
  • 7 g suhog kvasca
  • korica pola naranče
  • 2 jaja
  • 60 ml vode
  • prstohvat soli
  • 65 g maslaca

Potrebni sastojci za čokoladno punjenje

  • 20 g šećera u prahu
  • 15 g kakaa u prahu
  • 70 g tamne čokolade
  • 1 žlica šećera
  • 60 g maslaca otopljenog

Potrebni sastojci za glazuru od sirupa:

  • 100 g šećera
  • 100 ml vode

Postupak izrade:

  1. U dubokoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer,  kvasac, i koricu naranče. Možete koristiti ručni mikser, kuhaču ili kuhinjski robot. 
  2. Dodajte jedno po jedno jaje i vodu i miksajte dok ne dobijete tijesto. Na samome kraju umiješajte kockice maslaca dopuštjući da se otope u tijestu. Miješajte sve dok ne dobijete glatku, elastičnu i pomalo ljepljivu kuglu dizanog tijesta.
  3. Veliku zdjelu nauljite i stavite tijesto da miruje i da se podigne preko noći ili barem na 2h. Prekrjte zdjelu prozirnom folijom.
  4. Sljedećeg dana pripremite čokoladno punjenje. Pomiješajte šećer u prahu, kakao u prahu, otopljenu čokoladu i otopljeni maslac. Izmješajte smjesu sve dok ne postane glatka pasta.
  5. Kalup u kojem ćete peći kolač obložite sa papirom za pečenje.
  6. Tijesto će se udvostručiti, no i dalje će biti premekano za rad pa ga trebate ohladiti. Stavite ga u hladnjak na minimalno 2 sata, a najbolje je preko noći (tijesto u hladnjaku može biti i 3-4 dana pa možete odmah zamijesiti i veću količinu, ja sam radila samo količinu za jedan pleh, obično se radi dupla smjesa). 
  7. Izvadite tijesto iz hladnjaka i prebacite ga na dosta pobrašnjenu dasku. Sve trebate raditi vrlo brzo kako bi tijesto ostalo hladno i podatno za rad. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 1 cm i na dimenzije pravokutnika 38x 28 cm. Rasporedite čokoladno punjenje preko razvaljanog tijesta ostavljajući 2 cm sa svake strane be nadjeva.
  8. Zarolajte tijesto kao što radite sa orehnjačom ili makovnjačom, utisnite krajeve. Uzmite oštar nož i zarežite roladu po dužini tako. Primaknite rolade jednu drugoj i isprepletite ih u pletenicu. Kolač stavite u kalup za pečenje dimenzija 20x30 cm, prekrijte mokrom krpom i pustite ga da se diže 1h do 1h30 min na toplom mjestu.
  9. Zarijte pećnicu na 170°C. Kada se babka podigla stavite je peći 30 minuta na srednju policu u pećnici. Pred kraj isprobajte čačkalicom da li je pečeno, a ako vam se čini da je korica pretamna pokrijte ju do kraja papirom za pečenje.
  10. U međuvremenu pripremite sirup koji ćete preliti preko kolača dok je još topao. U manjoj zdjelici zagrijte šećer i vodu na srednje jakoj vatri. Kad se šećer potpuno otopi i kada sirup krene ključati odmaknite zdjelu sa vatre i pustite da se ohladi.
  11. Pečeni kolač prelijte sa sirupom i premažite kistom temeljito.





Nema komentara:

Objavi komentar