Stranice

utorak, 20. veljače 2018.

Lazanje punjene ricottom i pečenom bundevom





Recept za ovo jelo je nastao sasvim slučajno, trebalo je potrošiti bundevu iz vrta i ricottu koja je samo čekala da upotpuni neko fino jelo. Sve to je rezultiralo ovim predivnim lazanjama koje ćemo sigurno spremati i dalje (bez obzira što nema mesa :-)





Potrebni sastojci:
  • 1 poriluk
  • pola žličice mljevene paprike
  • 1 jaje
  • 200 g pršuta ili pancete
  • 400 ml domaćeg ili kupovnog umaka od rajčica
  • 300 g ricotte
  • pola šalice parmezana
  • 150 g mozzarelle
  • 700 g svježe naribane hokaido bundeve
  • 250 g listova tjestenine za lazanje
  • maslinovo ulje
  • sol
  • mediteranska mješavina začina



Postupak izrade:
  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Na malo maslinovog ulja popržite bijele dijelove poriluka, pa kad požute dodajte pancetu ili pršut, pirjajte  svega nekoliko minuta, pa dodajte naribanu bundevu i na kolutiće narezan poriluk. Pirjajte povrće 10ak minuta ili dok bundeva i poriluk ne uvenu. Pustite sa strane da se ohladi.
  3. U dubljoj posudi pomiješajte ricottu, parmezan, sol i ostale začine. Dodajte jedno jaje i mješavinu sa povrćem. 
  4. Sada slijedi zabavan dio i slaganje! Tepsiju, vatrostalnu ili bilo kakvu keramičku posudu promjera otprilike 30x18 ili (28x16 cm) malo premažite uljem, na dno stavite malo salse, dodajte jedan sloj listova tjestenine, pa red nadjeva sa bundevom i sirom. Na to stavite opet red tjestenine. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke, listove tjestenine i nadjev za punjenje. 
  5. Posljedni red tjestenine kojeg ste stavili na umak od rajčice pospite još jednom sa umakom, pa na njega stavite narezanu mozzarellu, malo parmezana, maslinovo ulje i sol.
  6. Posudu za pečenje stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 40-ak minuta. Lazanje poslužite uz svježu salatu, čašu bijeloga vina i uživajte!






1 komentar: