subota, 8. srpnja 2017.

Shakshuka na namazu od slanutka




Shakshuka, jelo od poširanih jaja u umaku od rajčice i luka, izvornog podrijetla iz Tunisa, danas je vrlo popularna među narodima Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike, ali i kod nas. Često je začinjena kuminom, a varijacija na jelo ima bazbroj. Ja sam tako spremila vrlo jednostavnu shakshuku minimalno začinjenu na podlozi od humusa, no vi se možete poigrati peršinom, paprom, chilijem, povrćem poput špinata i sl.


Popularni nana ice cream obogaćen još jednim voćem


Svima popularni nanaicream u ovom je receptu obogaćen avokadom što mu daje još više kremoznosti i punoću okusa. Svakako isprobajte, a ukoliko se želite poigrati okusima i voćem koje je trenutno u sezoni prelažem da kakao u prahu zamjenite jednom šalicom svježih borovnica, malina ili breskvi. 

Ljetne galette sa marelicama i breskvama




Ove ljetne galette su baš šarmantne i po meni prednjače pred velikom pitom. Malene su, prenosive su, lagane za zamotati i ponijeti na more piknik ili neki party. Imaju veći udio hrskavog tijesta u odnosu na voće što nije slučaj sa velikom pitom i uopće ne morate čekati da se ohlade, možete ih izrezati na komade mini pita i uživati u okusima toplog voćnog kompota, a ukoliko se želite i malo rashladiti poslužite ih sa kuglicom sladoleda od vanilije. 

Sirova ledena torta od borovnica i malina


srijeda, 26. travnja 2017.

Polete od boba u suradnji sa Enzita




Kada želite sebe dostojanstveno počastiti :-) I kada bojama tražite sunce i šarenilo, pa prizivate proljeće koje se izgubilo ovih dana u sivilu i kiši.

Čokoladna babka by Yotam Ottolenghi



Ovu divnu čokoladnu babku, tradicionalan poljski kolač od dizanog tijesta sa čokoladnim ganacheom radila sam po recepturi jako mi dragog mi Jotama Ottolengi-a.  Ovoj slatkoj, mirisnoj, mekanoj i sočnoj pletenica sa neodoljivim okusom čokolade teško ćete odoljeti.

petak, 14. travnja 2017.

Bobanova torta - vječni klasik



Iako već duže vrijeme želim napraviti Bobanovu tortu, ovoga puta me za ovaj vječni klasik nad tortama inspirirala draga Tanja sa bloga COOKam i guštam. Imali smo goste tu večer i torta je doslovno planula u čas. Zaista je omiljena jer budimo realni, odličnoga je okusa, slatko čokoladnog biskvita bez brašna, u kombinaciji sa kiselkastim voćem i domaćim nadjevom od borovnica miluje svačije nepce, a jako zahvalna je i za pripremu zbog jednostavnih tehnika i količine utrošenog vremena.

Kocke od mrkve i svježeg sira by Euromilk



Jednostavan, vrlo ukusan i vlažan kolač od mrkve izrezan na kocke umjesto izvornog oblika narezanog komada torte djeluje elegantno izgledom. Ove kocke izgledaju vrlo bogato zbog dekorativno nanešene kreme od sira i sa pokojim lješnjakom koji se u presjeku lijepo ističe. Vrlo su jednostavne za skladištenje i ako vas uhvati napadaj za slatkim već su narezane u porcijama, a mogu biti idealne i za doručak u letu.

nedjelja, 9. travnja 2017.

Čoko čajni keksći




Moja opsesija ovim slatkim čokoladnim rasčupancima koji se tope u ustima se nastavlja. Na blogu postoji nekoliko verzija ovih keksića. Ova je zdravija, sa kokosovim šećerom i uljem, te sa mješavinom kvalitetnijih brašna. Nadam se da ćete isprobati  ove jer su daleko najsočniji.

srijeda, 22. ožujka 2017.

Zapečene paačinke sa sirom


Jedan recept koji vraća u djetinjstvo, palačinke koje nam je mama tako rado pripremala, hranjiv obrok, a opet slastica koja se može jesti i za doručak, užinu, ali i večeru. Ovoga puta palačinke sam radila u suradnji sa mljekarom EUROMILK. Njihovi proizvodi usitinu slijede moto " S prirodom do zdravlja", proizvodeći tako sireve, maslace i fermentirane proizvode bez upotrebe umjetnih aditiva i konzervansa. Ukoliko već niste skoknite na njihov web - www.euromilk.hr/, zaista imaju preglednu stranicu gdje možete dobiti mnoge korisne informacije o svim Euromilk proizvodima i usput pronaći pokoji recept!

četvrtak, 2. ožujka 2017.

Ultra čokoladne tortice


Ukoliko vapite za slatkim kao i ja u posljednje vrijeme (svaki drugi dan blendam  domaću nutellu i sanjam o tonama čokolade), e onda je vrijeme da isprobate jednu čokoladnu bombu koja će vas držati sitima dugo dugo, a zadovoljiti će i najzahtjevnijeg čokoljupca.

srijeda, 22. veljače 2017.

Pečene jabuke sa orasima i preljevom od medenog umaka i tostiranih lješnjaka





Kada si u stisci sa vremenom i još sa tri bebe doma :-P onda i jabučice ovako pečene spadaju u domenu comfort fooda, a i vrhunskog deserta u isto vrijeme. Sve što je brzo, jednostavno, zdravo seljački dolazi u obzir. Pa opet ne mogu se oteti dojmu da su nam ove jabučice ispale i oku ugodne i nepcu jako slatke i ukusne s obzirom na okolnosti i kreativni nered. Imali smo doma zapravo puno domaćih jabuka, a uz svježi sok i smoothije ovo je idealna mjera za "utrošiti" ostatak. Možete ih poslužiti i kao doručak, ukoliko dodate dvije žlice zobenih pahuljica u punjenje ili kao brunch, a divne su uz kuglicu sladoleda za pravi pravcati desert!

utorak, 14. veljače 2017.

Tiramisu od lješnjaka i skute




Ovo je malo drugačiji tiramisu, što zbog sastojaka koje trenutno imam u frižideru, što zbog eksperimentiranja okusima i želje da napravim tiramisu bez kave tako da ga može jesti i moj nadraži dječak. Ovo su sastojci za cca 7 čašica, a trebati će vam samo 15 minuta za njegovu pripremu :-) :

četvrtak, 26. siječnja 2017.

Šareni zimski smoothie sa chia sjemenkama, zobenim pahuljicama i bobičastim voćem


Jedan pomalo neobičan zimski smoothie, ali divnih boja i nijasni taman da vas mislima odvede u neke toplije dane :-) ali i da vam osigura sasvim dovoljnu količinu hranjivih sastojaka i antioksidansa.

subota, 24. prosinca 2016.

Kućica od medenjaka ili gingerbread house




U ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme svi su ludi za kućicama od medenjaka, Pogotovo ako imate klince jer njima je to jaako zanimljivo. A i meni je oduvijek. :-) Ova kućica je malo drugačija, zidovi i ostale komponente nisu napravljene samo od prhkog tijesta za medenjake. Malo sam istraživala i odlučila isprobati napraviti nešto drugačiju verziju kućice. Ova se sastoji od aromatičnog spicy biskvitnog tijesta, veganske buuternut kreme od kokosa i čokolade kojom je tortica punjena i premazana i prhkog tijesta za keksiće kojim sam izrezivala komponenete krova, vrata, prozora, rubova i sl. Isto tako da napomenem, cijela je kućica napravljena bez jaja, rafiniranih šećera i laktoze.
OVDJE možete pogledati postupak slaganja kućice od vrha do dna by naturalgirlmodernworld ;-)

ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Mramorni kolač od bundeve i čokolade

 Ovaj kolač spada u domenu slatkog čokoladnog kruha koji se reže na šnite i jede ujutro uz čoko napitak, čaj ili kavu i domaću marmeladu ili uz popodnevnu čajanku. Pogledajte kroz video i fotografije, pa pročitajte recept :-)

utorak, 22. studenoga 2016.

Najbolji keksići sa komadićima čokolade



Vjerovatno jedan od najpoznatijih pečenih keksića sa komadićima čokolade na svijetu! Pa eto, među mojim objavljenim receptima se još nije našao do sada. Nedavno sam dobila inspiraciju dok sam u Lidlu kupovala namirnice za božićne kolačiće, pa sam naišla na simpatičnu kutijicu čokoladnih kapljica. Ovi su keksi jaaako prhki i zdravija su verzija, sa kokosovim i rižinm brašnom, te kokosovim šećerom. Isprobajte i javite svoju verziju istih :-)

Palačinke od bundeve

Hranjive palačinke za velike, ali i za one male! Jer sezona bundeva još traje na našem balkonu :-) ako i vi morate potrošiti bundeve ili tikve, a ne znate što bi sa njima, evo jednom ne toliko originalnom, ali jednostavnog i ukusnog recepta, a da ne budu samo obične palačinke :-)

četvrtak, 17. studenoga 2016.

Veganske mesne polpete

Veganske polpetice, veganske mesne okruglice ili imenom kako god predlažem kao ukusan prilog za mnogo maštovitih kombinacija za jesenji ručak!

srijeda, 16. studenoga 2016.

Cheesecake od bundeve


Obožavam bundevu! Već ste se mogli uvjeriti u prethodna dva mjeseca postovima, ali i brojnim receptima sa bundevom na blogu. Prošle godine eksperimantirala sam sa klasičnom i profinjenom aromatičnom torticom od bundeve i čokolade, a ove godine sam se odlučila istražiti i pogoditi kombinaciju koja bi bila nekako prirodnija i jednostavnija, na bazi sira, a opet da ne bude klasični cheesecake. Ispala je savršeno, baš po ukusu mnogih jer naravno postoje i oni kojima ne odgovara format cheesecake torte. Ovo je za sve čizkejkoljupce i bundevoljupce! ;-)