Što vam sve treba:
- 1 h vremena kuhanja + 20 ak minuta za pripremu voća
- 1,5 kg očišćenih i opranih jagodica iz organskog uzgoja
- 2 velike jabuke, golden delicious
- 40 dkg smeđeg šećera
- sok od jednog većeg limuna
- malo cimeta po želji
Prvo pripremite i operite staklenke s pripadajućim poklopcima. Voće dobro operite. Jagodama odstranite listove i narežite ih na polovice, a jabuke ogulite i izrežite na manje komadiće. Voće stavite u duboki lonac i sve pomiješajte sa šećerom i limunovim sokom. Pustite da se sastojci prožmu oko 10 ak minuta. Nakon toga upalite vatru na jako i kuhajte dok voće ne zakuha, zatim smanjite vatru na srednje, i kuhajte dalje povremeno miješajući uz skidanje pjenice koja će se vjerojatno sakupljati na površini. Oprane staklenke i poklopce stavite u pećnicu na 110°C i
ostavite ih da se zagrijavaju oko 20 minuta nakon čega smanjite temperaturu, te ih izvadite. Voće bi se već nakon 30 min trebalo početi raspadati, a tekstura i konzistencija džema bi nakon otprilike 1 h trebala postati sve gušća. Nemojte miksati niti usitnjavati voće jer ovo je džem! Pred sam kraj kada ste zadovoljni gustoćom dodajte malo cimeta i promiješajte još minutu dvije. Staklenke su spremne, sada samo trebate naliti vrući džem u njih te ih dobro ohladiti prije spremanja u frižider. Od ove količine voća dobiti ćete cca 3 teglice ili 2 kg džema!
Nema komentara:
Objavi komentar