Stranice

četvrtak, 8. svibnja 2014.

Džem od jagoda i jabuka



Što vam sve treba:
  • 1 h vremena kuhanja + 20 ak minuta za pripremu voća
  • 1,5 kg očišćenih i opranih jagodica iz organskog uzgoja
  • 2 velike jabuke, golden delicious
  • 40 dkg smeđeg šećera
  • sok od jednog većeg limuna
  • malo cimeta po želji
Prvo pripremite i operite staklenke s pripadajućim poklopcima. Voće dobro operite. Jagodama odstranite listove i narežite ih na polovice, a jabuke ogulite i izrežite na manje komadiće. Voće stavite u duboki lonac i sve pomiješajte sa šećerom i limunovim sokom. Pustite da se sastojci prožmu oko 10 ak minuta. Nakon toga upalite vatru na jako i kuhajte dok voće ne zakuha, zatim smanjite vatru na srednje, i kuhajte dalje povremeno miješajući uz  skidanje pjenice koja će se vjerojatno sakupljati na površini. Oprane staklenke i poklopce stavite u pećnicu na 110°C i ostavite ih da se zagrijavaju oko 20 minuta nakon čega smanjite temperaturu, te ih izvadite. Voće bi se već nakon 30 min trebalo početi raspadati, a tekstura i konzistencija džema bi nakon otprilike 1 h trebala postati sve gušća. Nemojte miksati niti usitnjavati voće jer ovo je džem! Pred sam kraj kada ste zadovoljni gustoćom dodajte malo cimeta i promiješajte još minutu dvije. Staklenke su spremne, sada samo trebate naliti vrući džem u njih te ih dobro ohladiti prije spremanja u frižider. Od ove količine voća dobiti ćete cca 3 teglice ili 2 kg džema!







Nema komentara:

Objavi komentar