Stranice

ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Moj "lemon curd"

Lemon curd je krema/namaz za kolače koji je bio silno popularan u Engleskoj krajem 19.stoljeća. Mazao se čak i na kruh, ali prvobitna namjena mu je bila za punjenje kolača, torti i raznih slastica. Tzv. "curd", u prijevodu koagulirana tekućina koja nalikuje na skutu se može dobiti i od bilo kojeg drugog voćnog soka izuzev limunovog. Ja ga koristim kao punjenje za pite, mele tartove, palačinke, a odličan je i za muffine. Sadrži jaja i maslac, pa ga preporučujem potrošiti u roku do desetak dana. Pohranjujte ga kao i džem ili marmeladu, u steriliziranim staklenkama. 


Potrebno za kremu:
  •  1 limun (neprskani, bio)
  •   1 naranča (neprskana)
  •  110 g šećera
  •  60 g maslaca
  •  2 jaja

Postupak pripreme:
  1. Naribajte korice linuna i naranče i iscjedite sok.
  2. Jaja umutite miskerom sa šećerom i naribanim koricama, pa smjesu stavite u posudu koja će biti iznad jedne veće posude sa vodom kako bi se krema kuhala na pari. Smjesu kuhati na pari i neprestano miješati dok se ne zgusne. Sigurno će vam trebati oko 25 minuta.
  3. Na samom kraju u smjesu umiješajte maslac i miješajte dok se ne otopi potpuno.
  4. Lemon curd ulite u prethodno oprane i sterilizirane staklenke i kao takvog ga možete čuvati i do desetak dana.





Nema komentara:

Objavi komentar