Odličan, osvježavajući, ljetni! Recept u nastavku..
Za 9 litara koncentrata sirupa biti će vam potrebno:
- 10 kg višanja
- 5 l vode
- limunska kiselina, 80 g
- 5 i pol kg šećera
- Prvi dan operite višnje, namočite ih (zajedno sa košticama) sa 5 l vode u velikom loncu. Ja sam koristila dva veća za ovu količinu. Višnje dobro izgnječite rukama i dodajte im 80 g limunske kiseline. Tako pripremljene višnje u loncima poklopite i pustite da odstoje 24 h na hladnom mjestu.
- Drugi dan, procijedite višnje kroz jutenu vrećicu u jednu veliku ili dvije manje padele kako bi se ispustio sav sok, dodajte šećer i dobro promiješajte. Napola gotov "sirup od višanja" stavite kuhati na vatru. Uz povremeno miješanje, pustite da kuha dok cijela količina ne zakuha. Nakon što zakuha pustite na vatri još cca 5 minuta, pa maknite..
- Kada se sirup ohladio ulijte ga kroz lijevak u prethodno sterilizirane boce.
- Od ove količine višanja dobiti ćete oko 9 l sirupa.
Nema komentara:
Objavi komentar