Stranice

srijeda, 18. lipnja 2014.

Sok od višanja

Odličan, osvježavajući, ljetni! Recept u nastavku..

Za 9 litara koncentrata sirupa biti će vam potrebno:
  • 10 kg višanja
  • 5 l vode
  • limunska kiselina, 80 g
  • 5 i pol kg šećera
Postupak izrade u dva dana:
  1. Prvi dan operite višnje, namočite ih (zajedno sa košticama) sa 5 l vode u velikom loncu. Ja sam koristila dva veća za ovu količinu. Višnje dobro  izgnječite rukama i dodajte im 80 g limunske kiseline. Tako pripremljene višnje u loncima poklopite i pustite da odstoje 24 h na hladnom mjestu.
  2.  Drugi dan, procijedite višnje kroz jutenu vrećicu u jednu veliku ili dvije manje padele kako bi se ispustio sav sok, dodajte šećer i dobro promiješajte. Napola gotov "sirup od višanja" stavite kuhati na vatru. Uz povremeno miješanje, pustite da kuha dok cijela količina ne zakuha. Nakon što zakuha pustite na vatri još cca 5 minuta, pa maknite..
  3.  Kada se sirup ohladio ulijte ga kroz lijevak u prethodno sterilizirane boce.
  4. Od ove količine višanja dobiti ćete oko 9 l sirupa.
 





Nema komentara:

Objavi komentar