Ovaj kolač je uvijek IN! Vjerovatno ga je većina od vas isprobala, ali kao što rekoh brzina njegove pripreme i fantastičan okus nikada ne izlaze iz mode. Pogotovo kada imate domaćih jabuka u ove divne jesenje dane.
Potrebni sastojci:
- oko 1 kg jabuka
- 8 dcl vode
- 6 žlica šećera ili 100 g meda
- 2 vrećice pudinga od vanilije (ukupno 80 g)
- pola žličice cimeta
- 2 kutije Petit Beurre keksa (400 g)
- 250 ml slatkog vrhnja
Postupak izrade:
- Jabuke operite i ogulite, pa ih izrežite na kockice. Stavite ih kuhati u 8 dcl vode sa šećerom. Jabuke kuhajte oko 15-ak minuta. Kada su gotove, ocijedite ih i ostavite da se ohlade, a vodu koju ste ocijedili ostavite sa strane.
- Jabuke zatim izradite u pire štapnim mikserom.
- Od vode u kojoj su se kuhale jabuke oduzmite 10 žlica i pomiješajte ih sa 2 pudinga od vanilije. Vodu ponovo zakuhajte, pa kad zavri dodajte smjesu od pudinga i kuhajte dok ne postane gusto.
- Na samome kraju dodajte pire od jabuka i sve još dvije minute kuhajte na laganoj vatri i dobro promiješajte.
- Sada možete krenuti sa slaganjem kolača. U posudu za pečenje slažete red keksa, pa red smjese od jabuka, pa opet red keksa i red jabuka, a na kraju red keksa. Neke kekse slobodno prelomite i prilagodite da prekrijete dno posude.
- Nakon što ste kolač posložili ostavite ga da se dobro ohladi. Na kraju ga premažite sa vrhnjem za šlag (možda najbolje sutradan kada keksi upiju smjesu od pudinga i jabuka i kada se ona dobro poveže).
- U slast!
Nema komentara:
Objavi komentar