Batat ili slatki krumpir je odličan antioksidant! Obiluje velikim količinama beta karotena. Kada govorimo o njegovom nutritivnom sastavu, karakterizira ga visoka hranidbena vrijednost, sa puno škroba, ali malo šećera. Ova juhica je izvrsna za jesenje dane okupane južinom, uz mirisnu notu bundeve i poriluka, idealno!
Potrebni sastojci za juhu (3-4 osobe):
- 3 žlice pirea od bundeve (svejedno je da li je pečena ili kuhana)
- 3-4 srednje velika batata
- jedan manji poriluk
- maslinovo ulje
- sol, peršin
- Batat ogulite poput krumpira, narežite ga na kockice i stavite kuhati u lonac sa vodom. Ulijte negdje oko 7 dcl vode.
- Poriluk također operite i izrežite na manje komadiće, pa stavite kuhati u lonac.
- Kuhajte poklopljeno dok ne zakuha, pa potom smanjite vatru i kuhajte dok batat ne omekša. Biti će mu potrebno oko 15-ak minuta, čak i manje.
- Pri kraju začinite i umiješajte 3 žlice pirea od bundeve, dodajte sol i peršin, te ostale začine po želji. Usitnite juhu štapnim mikserom.
- Pri posluživanju dodajte malo maslinovog ulja! U slast!
Nema komentara:
Objavi komentar