Recept za ovo jelo je nastao sasvim slučajno, trebalo je potrošiti bundevu iz vrta i ricottu koja je samo čekala da upotpuni neko fino jelo. Sve to je rezultiralo ovim predivnim lazanjama koje ćemo sigurno spremati i dalje (bez obzira što nema mesa :-)
Potrebni sastojci:
- 1 poriluk
- pola žličice mljevene paprike
- 1 jaje
- 200 g pršuta ili pancete
- 400 ml domaćeg ili kupovnog umaka od rajčica
- 300 g ricotte
- pola šalice parmezana
- 150 g mozzarelle
- 700 g svježe naribane hokaido bundeve
- 250 g listova tjestenine za lazanje
- maslinovo ulje
- sol
- mediteranska mješavina začina
Postupak izrade:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Na malo maslinovog ulja popržite bijele dijelove poriluka, pa kad požute dodajte pancetu ili pršut, pirjajte svega nekoliko minuta, pa dodajte naribanu bundevu i na kolutiće narezan poriluk. Pirjajte povrće 10ak minuta ili dok bundeva i poriluk ne uvenu. Pustite sa strane da se ohladi.
- U dubljoj posudi pomiješajte ricottu, parmezan, sol i ostale začine. Dodajte jedno jaje i mješavinu sa povrćem.
- Sada slijedi zabavan dio i slaganje! Tepsiju, vatrostalnu ili bilo kakvu keramičku posudu promjera otprilike 30x18 ili (28x16 cm) malo premažite uljem, na dno stavite malo salse, dodajte jedan sloj listova tjestenine, pa red nadjeva sa bundevom i sirom. Na to stavite opet red tjestenine. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke, listove tjestenine i nadjev za punjenje.
- Posljedni red tjestenine kojeg ste stavili na umak od rajčice pospite još jednom sa umakom, pa na njega stavite narezanu mozzarellu, malo parmezana, maslinovo ulje i sol.
- Posudu za pečenje stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 40-ak minuta. Lazanje poslužite uz svježu salatu, čašu bijeloga vina i uživajte!
Super izgledaju!
OdgovoriIzbriši