Pavlova...Jedna je od najpopularnijih torti sa beze korom (kore od bjelanjaka) uz koju se veže posebna
priča o ruskoj balerini Ani Pavlovoj. S dolaskom proljeća i ljeta, prvog svježeg voća, jednostavno zove da se pojavi na vašem stolu. Nježna, poetična, elegantna poput baletnog pokreta...
Potrebni sastojci za beze kore:
- 5 bjelanjaka
- 200 gr šećera
- 1 žličica octa
- 1 žličica gustina
- 3 žličice kakaa
Potrebni sastojci za punjenje:
- 200 gr tamne čokolade
- 1 žlica kokosovog maslaca
- 0,8 l slatkog vrhnja
- 1 žlica agava sirupa
- 1 žličica extrakta vanilije
- 500 g jagoda
Postupak izrade:
- Prvo pripremite beze kore. Zagrijte pećnicu na 140 °C. Miksajte bjelanjke dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodajte šećer. Smjesa je gotova kada je gusta i čvrsta. Šećer se nikako ne bi smio osjetiti pod prstima. Na kraju, vrlo oprezno i kružnim pokretima, silikonskom špatulom umiješajte gustin, kakao u prahu i ocat.
- Od ove količine trebate napraviti dvije kore promjera cca 20 cm. Možete napraviti i jednu veliku koru ili više manjih. Na dva lima stavite masni papir za pečenje i smjesom iscrtajte krugove promjera 20 cm. Masni papir možete prethodno premazati maslacom kako bi kasnije lakše odvojili kore.
- Ja sam kore pekla na 130°C istovremeno oko 1h i pol. Kada su spečene pustite vrata od pećnice da se ohlade. Kore bi trebale biti hrskave, ali unutra su mekane i pjenaste.
- Kada su kore potpuno hladne krenite pripremiti čokoaldu, jagode i šlag. Čokoladu sa maslacem otopite na pari, a slatko vrhnje miksajte do šlaga, pa mu dodajte agavin sirup i žlicu exstrakta vanilije. Jagode narežite po želji.
- Najzabavniji dio je slaganje. Jedna kora, malo otopljene čokolade, šlag, pa jagode. Zatim stavite drugu koru koju prelijete ostatkom čokolade na koju stavite preostali šlag i narezane jagode.
Nema komentara:
Objavi komentar