Ja prvo krećem sa pripremom kreme iako većina radi obrnuto. Nije greška u kojem god smjeru odlučite krenuti, bitno je ne griješiti u koracima. Čokoladu otopite na pari. Lješnjake tostirajte u pećnici 10 minuta na temperaturi od 180°C, ohladite i oljušite ih. U blenderu ili multipraktiku sameljite lješnjake, dodajte 50 g nutelle, otopljenu čokoladu i 1-2 dcl mlijeka. Miksajte do kremaste teksture namaza. Krema bi trebala izgledati poput finog namaza od lješnjaka.
Pudinge od čokolade pomiješajte sa šećerom i gustinom, pa dodajte ostatak mlijeka.
U dubokoj zdjeli zakuhajte slatko vrhnje i polovicu mlijeka, pa dodajte namaz od lješnjaka. Sve kratko kuhajte, pa kad zavrije lagano usipajte mješavinu od pudinga i gustina.
Zakuhajte čvrstu kremu i u još vruću umiješajte 20 g maslaca.
Kremu podijelite na 4 jednaka dijela, stavite u posudice i prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica.
Sada možete krenuti pripremati kore. Pećnicu ugrijte na
180 °C. U mikseru pjenasto umutite bjelanjke, pa dodajte šećer, maslac i na kraju
kiselo vrhnje. Sve je potrebno dobro miksati. Potom dodajte ako je
moguće prosijano brašno s praškom za pecivo
i dobro zamijesite tijesto. Podijelite ga na 5 jednakih dijelova i svaki
dio
razvaljajte što tanje možete u pravokutnik. Ja sam tijesto valjala
između dva papira za pečenje što mi je uvelike olakšalo postupak izrade
lijepih i pravilnih kora, a nisam ih morala dodatno i nepotrebno
brašniti. Svaku koru prebacite na obrnuti pleh, dimenzija 30 x 40 sm i
pecite oko 5 minuta
- moraju ostati svjetle. Pazite da ne izgore!
Kore je potrebno dobro ohladiti i ako moguće poravnati ih, poklopiti ih sa nekim teretom, plehom da se poravnaju.
Za glazuru otopite 250 g tamne čokolade na pari sa nekoliko žlica ulja i vodom.
Kako složiti kolač? Potrebno ga je složiti u veliki pleh tako što ćete
položite prvu koru i premazati je kremom, te ponavljati tako dok ne
potrošite svu smjesu i sve kore. Zadnju koru nemojte mazati
kremom, već prelijte glazurom, ali tek kada se kolač u potpunosti ohladi.
Ostavite pitu preko noći u
hladnjaku i tek je sutradan režite na pravokutnike i poslužite. režite je obavezno oštrim nožem kojeg ste prethodno umočili u vrelu vodu i obrisali čistom krpom ili ubrusom :-)
Nema komentara:
Objavi komentar