utorak, 25. veljače 2014.

KRAFNE





       Za 12-ak komada
  • · 250 g oštrog brašna
  • · 20 g svježeg kvasca
  • · 0,4 dcl ulja
  • · 1 jaje + 1  žutanjak
  • · 2 žlice ruma
  • · pola žličice soli
  • · 120 ml mlijeka
  • · 25 g šećera
  • · 1/2 vanil šećer
  • ·  naribana korica 1 limuna, marmelada ili pekmez za punjenje i šećer u prahu za posipanje

1. Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.

2. Razmrvite kockicu kvasca u toplom mlijeku pomiješanom sa šećerom i ostavite da raste na toplom oko 30 min.

3. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, vanil šećer i limunovu koricu. Dodajte ulje, jaje i žutanjak, rum i uzdignuti kvas. Mikserom sa spiralnim nastavkom (ili drvenom kuhačom) zamijesite tijesto-dobro ga izlupajte. Tijesto će biti mekše, ali baš je takvo potrebno. A treba ga lupati dok se ne počne odvajati od stijenke posude. Pokrijte posudu prozirnom folijom ili čistom krpom i ostavite na toplom da narasta sat/sat i pol. Prije toga DOSTA pobrašnite cijelu posudu.

4. Naraslo tijesto lagano samo izvaljajte na DOSTA pobrašnjeloj površini i razvaljajte na debljinu od manje od jednog prsta. Okruglom modlicom ili čašom željene veličine izrezujte krafne i slažite ih na masni papir koji ste prethodno pobrašnili. Slažite ih dovoljno razmaknute kako se ne bi zaljepile jedna uz drugu. Ostavite na toplom da počivaju još 30 min. Što se krafne bolje dignu, imat će ljepši prsten nakon prženja.
Zatim ih tako dignute pržite u ulju sa poklopcem oko 5 min.

3 komentara: