Potrebno za tijesto:
• 500 g glatkog brašna Tip 550
• 3 dl mlake vode
• 5 VŽ ulja
• 1 MŽ soli
Potrebno za nadjev:
- 0,5 kg svježeg posnog sira
- 1 jaje
- 1 dcl jogurta (ujemsto kiselog vrhnja)
- prstohvat soli
- maslac za premaz štrukla ili malo maslinovog ulja
Od
vode, brašna ulja i soli zamjesite glatko tijesto.Tijesto za štrukle zamjesite prvo mikserom, a poslije rukama, čim ga duže mijesite rukama,
biti će elastičnije i lakše će se razvlačiti.
Pripremljeno tijesto namažite uljem, stavite u plastičnu vrećicu i ostavite na hladnom (u frižideru) nekoliko sati da se odmori. Tijesto za štrukle podijelite u dva dijela da vam bude lakše razvlačiti (tako ja radim na ovu količinu brašna) i stavite ga na stolnjak kojeg ste posipali brašnom.
Prvo razvaljajte tijesto ( prvu kuglicu) valjkom. Nakon toga, možete u sredini pritisnuti rukom, a sa drugom ga primiti za rub i povlačiti prema sebi. Kada dođete do točke da se tijesto na ovaj način više ne može širiti, podvucite ruku pod tijesto i sa raširenim dlanom, kao da ga milujete, lagano vucite prema sebi. Drugom rukom samo pridržavajte tijesto da se ne preklopi. Došavši do kraja, samo lagano rukama izvucite rubove i višak tijesta orežite. Tijesto ne bi trebalo biti biti deblje od 2 milimetra. Tijesto je poželjno ostaviti barem 30 ak min da se posuši nakon razvlačenja.
Sada je potrebno nadjenuti tijesto nadjevom od sira, jednog pjenasto umućenog jajeta, jogurta i malo soli. Nadjev premažete do pola tijesta. Zarolajte tijesto pomoću stolnjaka. Dlanovima utisnite štrukle, pa tijesto režite pažljivo manjim tanjurom. Nakon toga, izrezane štrukle je potrebno staviti u kipuću vodu na par minuta i izvaditi van kako bi ih pripremili za pečenje. Štrukle posložite u namašteni pleh ili vatrostalnu posudu jednu do druge i namažite uljem ili stavite komadiće maslaca. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200° C oko 40 ak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Psolužite toplo!
U slast!
Pripremljeno tijesto namažite uljem, stavite u plastičnu vrećicu i ostavite na hladnom (u frižideru) nekoliko sati da se odmori. Tijesto za štrukle podijelite u dva dijela da vam bude lakše razvlačiti (tako ja radim na ovu količinu brašna) i stavite ga na stolnjak kojeg ste posipali brašnom.
Prvo razvaljajte tijesto ( prvu kuglicu) valjkom. Nakon toga, možete u sredini pritisnuti rukom, a sa drugom ga primiti za rub i povlačiti prema sebi. Kada dođete do točke da se tijesto na ovaj način više ne može širiti, podvucite ruku pod tijesto i sa raširenim dlanom, kao da ga milujete, lagano vucite prema sebi. Drugom rukom samo pridržavajte tijesto da se ne preklopi. Došavši do kraja, samo lagano rukama izvucite rubove i višak tijesta orežite. Tijesto ne bi trebalo biti biti deblje od 2 milimetra. Tijesto je poželjno ostaviti barem 30 ak min da se posuši nakon razvlačenja.
Sada je potrebno nadjenuti tijesto nadjevom od sira, jednog pjenasto umućenog jajeta, jogurta i malo soli. Nadjev premažete do pola tijesta. Zarolajte tijesto pomoću stolnjaka. Dlanovima utisnite štrukle, pa tijesto režite pažljivo manjim tanjurom. Nakon toga, izrezane štrukle je potrebno staviti u kipuću vodu na par minuta i izvaditi van kako bi ih pripremili za pečenje. Štrukle posložite u namašteni pleh ili vatrostalnu posudu jednu do druge i namažite uljem ili stavite komadiće maslaca. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200° C oko 40 ak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Psolužite toplo!
U slast!
Ovo je bilo jako dobro.
OdgovoriIzbrišiJAKO DOBRO
OdgovoriIzbriši