nedjelja, 2. ožujka 2014.

FOCACCIA

























U nastavku slijedi recept za najjednostavniju (meni najdražu) verziju focaccie s maslinama i ružmarinom ili timijanom (majčinom dušicom).

Potrebno za tijesto:
  • 250 g bijelog brašna
  • 1/2 (3,5 g) suhog kvasca
  •  pola žličice šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 30 ml mlačnog mlijeka
  • 125 ml vode
  • 3 žlice maslina
  • krupna morska sol (ja koristim himalajsku)
  • maslinovo ulje za razvlačenje tijesta
  • po želji ružmarin, timijan..



Postupak izrade:


Brašno, sol, kvasac i šećer pomiješati, te dodati toplo mlijeko i maslinovo ulje. Zamijesiti mekano tijesto.
Tijesto trebate dobro umijesiti kako bi bilo elastičnije i rahlije. Pustiti ga da se  diže u nauljenoj posudi 30 ak minuta na toplom kako bi mu se udvostručio volumen. Nakon toga potrebno je razvući tijesto na pleh za pečenje kojeg ste prethodno namastili maslinovim uljem (kao i tijesto). Potom se tijesto opet treba ostaviti da miruje, da se udvostruči volumen i tek nakon toga nadjenuti maslinama i začinima. Potom prstima napraviti udubine u tijestu, u kojeg ćete položiti masline. Focacciu posipajte po ukusu, timijanom i ružmarinom i stavite u ugrijanu pećnicu na 180° C. Focaccia se peče 30 ak minuta, dok ne dobije zlatnu koricu.


Nema komentara:

Objavi komentar