U nastavku slijedi recept za najjednostavniju (meni najdražu) verziju focaccie s maslinama i ružmarinom ili timijanom (majčinom dušicom).
Potrebno za tijesto:
- 250 g bijelog brašna
- 1/2 (3,5 g) suhog kvasca
- pola žličice šećera
- 1 žličica soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 30 ml mlačnog mlijeka
- 125 ml vode
- 3 žlice maslina
- krupna morska sol (ja koristim himalajsku)
- maslinovo ulje za razvlačenje tijesta
- po želji ružmarin, timijan..
Postupak izrade:
Brašno, sol, kvasac i šećer pomiješati, te dodati toplo mlijeko i maslinovo ulje. Zamijesiti mekano tijesto.
Tijesto trebate dobro umijesiti kako bi bilo elastičnije i rahlije. Pustiti ga da se diže u nauljenoj posudi 30 ak minuta na toplom kako bi mu se udvostručio volumen. Nakon toga potrebno je razvući tijesto na pleh za pečenje kojeg ste prethodno namastili maslinovim uljem (kao i tijesto). Potom se tijesto opet treba ostaviti da miruje, da se udvostruči volumen i tek nakon toga nadjenuti maslinama i začinima. Potom prstima napraviti udubine u tijestu, u kojeg ćete položiti masline. Focacciu posipajte po ukusu, timijanom i ružmarinom i stavite u ugrijanu pećnicu na 180° C. Focaccia se peče 30 ak minuta, dok ne dobije zlatnu koricu.
Nema komentara:
Objavi komentar