Potrebni sastojci za tortu:
- 800 gr očišćenih jabuka, narezanih na listiće
- 2 šalice glatkog brašna + dodatno 3 žlice brašna
- 2 žlice šećera + 3 žlice agava sirupa (ili meda)
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 0,25 ml ulja
- 1 šalica mlijeka
- 1 žličica extrakta vanilije ili vanilija burbon
- malo šećera za posipanje (po želji)
Postupak izrade:
- Pećnicu zagrijte na 200°C.
- Tortu sam radila u okruglom kalupu cca 24 cm. Možete upotrijebiti i veći (26 cm) samo vam torta neće biti toliko visoka. Kalup obložite papirom za pečenje. Pripremite jabuke, operite ih, ogulite i narežite na listiće. Tako pripremljene jabuke, stavite u jednu zdjelu, dodajte im sirup agave i pustite da se zgriju i omekšaju na laganoj vatri oko 5 minuta, pa maknite sa strane.
- Promiješajte suhe sastojke - brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi pjenjačom umutite samo 1 jaje, ulje i mlijeko. Kada se sastojci sjedine, umiješajte u njih suhe sastojke i dobro izmiksajte mikserom na najmanjoj brzini.
- Od ove smjese obavezno odvojite jednu punu šalicu (oko 2 dcl) i u nju dodajte 2 do tri žlice brašna (vidjeti ćete koliko vam traži, smjesa mora biti nešto gušća). Sa tom ćete smjesom preliti cijelu tortu prije pečenja.
- Ostatak smjese je zapravo vaša glavna smjesa za francusku tortu. U nju ćete još dodati jedno jaje koje niste koristili i vanilija burbon šećer ili aromu vanilije. Dobro sve miksajte, pa umiješajte lagano jabuke drvenom kuhačom ili špatulom.
- Smjesu sa jabukama sipajte u kalup za pečenje, pa prelijte drugom smjesom (u koju ste stavili dvije žlice brašna). Po želji možete posipati sa jednom žlicom smeđeg šećera.
- Ja sam kolač pekla oko 1 h 30 min na temperaturi od cca 180°C. Obavezno provjerite čačkalicom koja bi trebala biti suha kada je izvadite iz tijesta torte.
- Kolač prije posluživanja dobro ohladit! I u slast! :))
Nema komentara:
Objavi komentar