Potrebno za tijesto:
- 300 g pirovog brašna
- 1 mala žličica soli
- 30 g muscovado šećera
- 15 g svježeg kvasca + malo šećera
- 30 g maslaca
- 125 ml mlijeka
- 1 jaje
Za nadjev:
- 150 g suhih šljiva
- sok pola naranče
- 50 g muscovado šećera
- 2 žlice cimeta
- 45 g kokosovog maslaca
I još:
- + malo maslaca za namazati lim ili posudu
- žličica muscovado šećera
- jedna žlica muscovado šećera + sok pola naranče za preljev
Postupak:
- Pripremite kvasac tako da ga promiješate sa malo šećera, malo brašna i mlijeka (oduzmite od 125 ml žlicu). Pustite ga na toplom da naraste oko 20-ak minuta.
- U velikoj zdjeli promiješajte zatim brašno, uzdignuti kvasac, pa dodajte jedno jaje, otopljeni maslac, šećer i ostatak mlijeka. Zamijesite meko tijesto i pustite ga da raste oko sat i pol.
- Za to vrijeme narežite suhe šljive na manje komadiće, pa ih natopite u soku od pola naranče.
- Cimet, šećer i maslac pomiješajte u pastu.
- Kada se tijesto u potpunosti diglo, samo ga kratko premijesite i razvaljajte u pravokutnik debljine oko 0,3 cm. Nije potrebno razvaljati tijesto jako tanko, poput onog za štrudle.
- Tijesto premažite sa smjesom cimeta, maslaca i šećera, pa po njemu zatim rasporedite šljive.
- Tijesto možete zarolati na više načina, ovisno o tome kakve ružice želite, veće i deblje, sitnije i da ih dobijete više. Ja sam se odlučila za varijantu B, pa sam tijesto zarolala sa dvije strane do pola i tako dobila dvije štruce.
- Štruce potom narežite, također po želji. Ja sam dobila oko 30-ak ružica.
- Vatrostalnu ili keramičku posudu premažite sa maslacem i pospite žličicu šećera. Ružice zatim posložite u odgovarajuću posudu, pritom pazeći da ih ne slažete suviše zbijeno jer će se kod dizanja i pečenja još proširiti i podići. Pustite ih da se dižu oko 45 min.
- Ružice sam pekla prvo 10 min na 200°C, potom sam ih prekrila folijom i pekla još 20 min na 150°C.
- Kada su pečene, prelijte ih sa prethodno pripremljenim sirupom. Skuhajte ga od soka pola naranče i jedne žlice muscovado šećera.
- Ružice su najfinije odmah pečene i tople, ali ništa manje ukusnije nisu sutradan za doručak!
Ruzice su bile odlične wau wau
OdgovoriIzbrišiNjam njam! Tenk ju veri mac :-)
OdgovoriIzbrišiFino i zanimljivo! :)
OdgovoriIzbriši