Ljekovitost mahunarki:
Bob (lat. Vicia faba) je jednogodiišnja biljka iz porodice mahunarki. Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja,
zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. U prehrani kao i ostale mahunarke izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih
vlakana, proteina i željeza. U kombinaciji sa žitaricama, orašastim
plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina. Bob
se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog
svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa.
Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma. Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti razinu kolesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava. Zreliji bob treba izvaditi iz mahuna i kuhati u posoljenoj vodi dok ne bude mekan. Kada se ohladi, maknite vanjsku ljusku pritiskom zrna između palca i kažiprsta.
Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se moči preko noći. Ukoliko želite ubrzati metodu močenja, zakipite vodu s bobom oko 2 minute, maknite s vatre i ostavite da tako stoji najmanje sat vremena, najbolje 3-4 sata. Prije kuhanja bob ocijedite i stavite u svježu vodu, a zatim ga kuhajte dok ne bude mekan.
Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma. Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti razinu kolesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava. Zreliji bob treba izvaditi iz mahuna i kuhati u posoljenoj vodi dok ne bude mekan. Kada se ohladi, maknite vanjsku ljusku pritiskom zrna između palca i kažiprsta.
Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se moči preko noći. Ukoliko želite ubrzati metodu močenja, zakipite vodu s bobom oko 2 minute, maknite s vatre i ostavite da tako stoji najmanje sat vremena, najbolje 3-4 sata. Prije kuhanja bob ocijedite i stavite u svježu vodu, a zatim ga kuhajte dok ne bude mekan.
Kuhani bob možete jednostavno poslužiti na maslacu uz dodatak luka i
češnjaka ili pancete, kao samostalni obrok ili prilog. Zajedno s
popečenim češnjakom na maslacu možete kuhani bob usitniti i zgnječiti u
pire s dodatkom vrhnja i svježeg začinskog bilja poput kadulje ili
timijana. Za pripremu pirea možete upotrijebiti i začine poput metvice,
limunove korice i sušenih papričica koji onda možete poslužiti uz pečene
filete bijele ribe. Bob možete kombinirati i s pirjanim gljivama,
ljutikom i pancetom te ovom mješavinom preliti pečene šparoge.
Jednako tako kuhani bob možete poslužiti na pečenom kruhu (bruschette) koji ste natrljali polovicama češnja češnjaka i premazali ricottom ili ih na pečenim kriškama kruha premazanim maslinovim uljem (crostini)
poslužili s namazom od tune. Kao predjelo možete poslužiti i pire od
boba s dodatkom češnjaka, peršina, korijandora, oblikovanog u kuglice
koje se uvaljaju u sezamove sjemenke i prže u ulju. Poznatije su pod
nazivom falafel koji je specijalitet egipatske kuhinje.
Potrebni sastojci za lagano varivo (za dvije osobe):
- mahune
- bob
- mlada kapulica
- jedan krumpir
- maslinovo ulje
- mažuran
- majčina dušica (timijan)
- sol, papar
Postupak pripreme:
- Na malo maslinovog ulja, u tavi prodinstajte mladu kapulicu. Dodajte krumpir narezan na kockice i mrkvicu narezanu na trakice. Kada krumpir dobije boju, počnite podlijevati sa vodom. Pirjajte tako 10-ak minuta. Začinite, posolite, popaprite i dodajte malo timijana.
- Pripremite mahunarke, bob i mahune. Stavite ih kuhati u ključalu vodu. Kuhajte sve skupa oko 15 minuta. Potom izvadite povrće, ocijedite i dodajte ih u tavu sa krumpirom i mrkvicama. Još malo podlijte sa maslinovim uljem, lagano promiješajte i pustite na laganoj vatri još 5 minuta.
*ja sam bobu skidala opnu, nakon što se skuhao, ali nije neophodno da to činite.
Nema komentara:
Objavi komentar