Svi koji su probali ovu tortu su doslovno oduševljeni njome. Moram priznati da poseban "štih" torti daje gorko-slatki džem od naranče koji smo donijeli sa sobom prilikom nedavnog boravka na Hvaru. :-) Kao zamjenu možete koristiti koricu od nešpricane naranče. Krema je na bazi pudinga od vanilije i slatkog vrhnja, ali isto tako možete napraviti i verziju na bazi sira, mascarponea ili pak nekog lakšeg sira, kao što je skuta.
Sastojci za biskvit (za tortu promjera 20 cm):
- 160 g mljevenih oraha
- 220 g ribane mrkve
- 3 jaja
- 6 žlica vode
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice džema od naranče/mandarine
- 80 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
- 1 puding od vanilije
- 40 g šećera
- 400 ml soka od naranče
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 2 žlice džema od naranče
Za dekoraciju:
- sitno naribani lješnjak
Postupak izrade:
- Prvo pripremite biskvit. Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Orahe sameljite, a mrkvu naribajte na sitno.
- Izmiksajte jaja pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom i dodajte im vodu. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, brašno i prašak za pecivo.
- Mokre sastojke dodajte u suhe, pa kratko izmiksajte. Na kraju špatulom umiješajte orahe, mrkvu i dvije velike žlice džema od naranče.
- Biskvit pecite na 180°C oko 50-ak minuta. Nemojte se prestrašiti ukoliko vam štapić prilikom provjere bude malo vlažan sa tragovima biskvita, to je zbog mrkve koja je pustila svoju vlažnost. Kada se biskvit ohladi prerežite ga na 3 dijela.
- Za kremu, prvo ocijedite sok od naranče.
- Razmutite puding od vanilije sa dijelom soka od naranče. Ostatak soka pomiješajte sa šećerom i stavite grijati na vatru. Kada sok zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte dok se ne zgusne. Kremu prekrijte prozirnom folijom i pustite da se dobro ohladi.
- Kada se krema ohladila, umiješajte u nju dodajte dvije žlice džema od naranče i na kraju 0,5 dcl slatkog vrhnja kojeg ste prethodno izmutili u šlag.
- Kremu podijelite i premažite svaki dio biskvita. Ostavite jedan dio za obložiti cijelu tortu sa boka. Ukrasite po želji, ja sam koristila prilično jednostavnu dekoraciju, mljevene lješnjake.Poslužite i dobar tek!
odlična
OdgovoriIzbriši