Ja sam radila bezglutensku verziju, ali naravno da umjesto kokosovog brašna možete staviti obično pšenično brašno. Isto tako ove tortice ne sadrže laktozu, već kokosovo mlijeko kojeg lako možete zamijeniti običnim kravljim.
Sezona je jagoda i vrijeme je za vesele boje. Bez obzira na njihovu jednostavnost i "prosječnost" u kontekstu recepta, ove su mini palačinke idealne za posluživanje kao jednostavan slatki
desert prilikom opuštenih obiteljskih druženja, ali će ostaviti bez
teksta i nešto zahtjevnija nepca. Isto tako pružaju vam osjećaj slobode i
daju mogućnost da se poigrate različitom kombinacijom začina i namirnica za smjesu i nadjev.
Ja sam radila bezglutensku verziju, ali naravno da umjesto kokosovog brašna možete staviti obično pšenično brašno. Isto tako ove tortice ne sadrže laktozu,
već kokosovo mlijeko kojeg lako možete zamijeniti običnim kravljim ili
nekim drugim po vašoj osobnoj želji, zobenim, bademovim ili sojinim.
Tortica od palačinki s kremom i preljevom od jagoda
Sastojci za palačinke: (cca 20 malih palačinka)
- 100 g kokosovog brašna
- 150 g zobenog brašna
- 1 vanilin šećer
- 250 ml kokosovog mlijeka
- 250 ml gazirane vode
- 2 žlice meda
- 2 jaja
- Prstohvat soli
- Jedna mahuna vanilije
- Začini po želji, muškatni oraščić, cimet
- Ulje za pečenje
Sastojci za kremu od jagoda:
- 250 g jagoda
- 30 ml kokosovog mlijeka
- 2 žlice maslaca od badema
- 2 žlice meda
Sastojci za preljev od jagoda:
- 200 g jagoda narezanih na komadiće
- 2 žlice meda
- 1 mahuna vanilije
- 1 žlica gustina
Za dekoraciju:
- 100 g jagoda za dekoraciju
Priprema:
- U jednoj posudi izmiksajte jaja, pa im dodajte brašno, vanilin šećer, sol, med, mineralnu vodu i mlijeko. Dobro izmiksajte mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju ručno pjenjačom umiješajte začine i mahunu vanilije.
- Smjesa za pečenje palačinki će biti gusta i takva treba biti. Na tavi koju ste prethodno malo premazali maslinovim uljem pecite palačinke. Ja sam radila manje palačinke. Zapravo, ovo je smjesa koja idealno odgovara obliku američkih palačinki tako da na jednu tavu slobodno možete izliti po tri manja kruga. Pecite ih sa obje strane dok malo ne porumene i dobiju koricu.
- Sve sastojke za kremu stavite u blender i miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane kremasta. Kremu stavite na hlađenje u hladnjak dok ne pripremite preljev od jagoda.
- Na laganoj vatri otopite med, pa mu dodajte jagode i mahunu vanilije. Kada jagode puste sok, dodajte gustin i sve skupa pustite na vatri još oko minutu, dvije. Pustite sa strane da se malo ohladi.
- Ostatak jagoda narežite na manje ploške. Sada možete krenuti sa slaganjem tortice. Ja sam radila torticu sa 4 reda. Prvo na tanjur posložite palačinku zatim na nju red narezanih jagoda i prelijte sa kremom od jagoda. Ponovite postupak do zadnje palačinke koju ćete preliti sa kremom od jagoda, a povrh toga i preljevom od jagoda.
Nema komentara:
Objavi komentar