subota, 26. rujna 2015.

Knedlice sa šljivama u umaku od borovnica i kiselog vrhnja


Potrebni sastojci za knedlice (12 malih knedlica):

  • 250 g pire krumpira
  • 1 jaje
  • 160 g oštrog brašna
  • 20 g griza
  • prstohvat soli
  • 10-12 šljiva

i za umak:
  • 1 kiselo vrhnje
  • borovnice ili neko drugo voće po želji
  • 2 žlica meda

Postupak izrade:

  1. U dubokoj zdjeli od pire krumpira, brašna, griza i jaja umijesite tijesto, pa ga prebacite na pobrašnjeli stol. Tijesto se ne bi trebalo lijepiti za ruke ni za stol.
  2. Zagrijte vodu u velikom loncu i pustite da zakuha.
  3. Pripremite knedlice. Razvaljajte tijesto u valjak i raspodjelite ga na 12-ak jednakih djelova. Rukama oblikujte kuglice koje potom pritisnite dlanovima i u sredinu stavite šljive (šljivama možete, ali i ne morate odstraniti koštice). Spojite rubove, pa ponovno oblikujte kuglicu.
  4. U ključalu vodu stavite kuglice. Promiješajte ih lagano nakon minutu, pa ih potom pustite 15-ak minuta da se kuhaju.
  5. Ovo je verzija knedli sa vrhnjem. Mnogo popularnija je ona sa prezlama/krušnim mrvicama (barem iz mog djetinjstva :-) ). Samo mrvicu zagrijte kiselo vrhnje sa 1 žlicom meda i prelijte preko knedli u nekoj većoj posudi ili tacni.
  6. Za preljev sam koristila zaleđene borovnice koje sam stavila na laganu vatru sa žlicom meda i kada su pustile svoj sok prelila zasebno preko svake knedle jednu žlicu. Njam!



Nema komentara:

Objavi komentar