Potrebni sastojci za knedlice (12 malih knedlica):
- 250 g pire krumpira
- 1 jaje
- 160 g oštrog brašna
- 20 g griza
- prstohvat soli
- 10-12 šljiva
i za umak:
- 1 kiselo vrhnje
- borovnice ili neko drugo voće po želji
- 2 žlica meda
Postupak izrade:
- U dubokoj zdjeli od pire krumpira, brašna, griza i jaja umijesite tijesto, pa ga prebacite na pobrašnjeli stol. Tijesto se ne bi trebalo lijepiti za ruke ni za stol.
- Zagrijte vodu u velikom loncu i pustite da zakuha.
- Pripremite knedlice. Razvaljajte tijesto u valjak i raspodjelite ga na 12-ak jednakih djelova. Rukama oblikujte kuglice koje potom pritisnite dlanovima i u sredinu stavite šljive (šljivama možete, ali i ne morate odstraniti koštice). Spojite rubove, pa ponovno oblikujte kuglicu.
- U ključalu vodu stavite kuglice. Promiješajte ih lagano nakon minutu, pa ih potom pustite 15-ak minuta da se kuhaju.
- Ovo je verzija knedli sa vrhnjem. Mnogo popularnija je ona sa prezlama/krušnim mrvicama (barem iz mog djetinjstva :-) ). Samo mrvicu zagrijte kiselo vrhnje sa 1 žlicom meda i prelijte preko knedli u nekoj većoj posudi ili tacni.
- Za preljev sam koristila zaleđene borovnice koje sam stavila na laganu vatru sa žlicom meda i kada su pustile svoj sok prelila zasebno preko svake knedle jednu žlicu. Njam!
Nema komentara:
Objavi komentar