Ove su pogačice zapravo kombinacija tradicionalne švedske slastice zvane "Swedish bun" i čokoladnih brioša. Nadjenula sam ih odličnim namazom od lješnjaka, naribanih jabuka i cimetom. Ukoliko ste raspoloženi možete ubaciti i pokoji komadić čokolade i još malo ih zasladiti medom. :-) U nastavku slijedi recept!
Potrebni sastojci za 15 manjih pogačica:
- 25 g svježeg kvasca ili pola vrećice suhog
- prstohvat soli
- 60 g maslaca
- 250 ml rižinog mlijeka
- 80 ml meda
- 450 g pirovog brašna
Za punjenje:
- 90 g namaza od lješnjaka
- 2 naribane jabuke (ocijeđenog soka)
- 2 žličice cimeta
- jedno jaje za premazati
- šaka nasjeckanog lješnjaka
Postupak izrade:
- U dubokoj posudi pomiješajte kvasac i sol.
2. Rastopite maslac na laganoj vatri, pa mu dodajte med i mlijeko. Zagrijavajte ga do temperature od 40°C. Prelijte preko kvasca i promiješajte dok se sastojci ne stope.
3. Prosijte brašno, pa dodajte 2/3 u mješavinu sa mlijekom i kvascem. Umiješajte u tijesto. Postepeno dodajte i ostatak brašna. Pokrijte tijesto i pustite ga na toplom da se udvostruči.
4. Kada je prošlo sat vremena, razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika cca 35x35 cm, debljine 5 mm. Filujte ga nadjevom od lješnjaka, jabuka i cimeta. Potom ga preklopite na trećine (poput pisma) i zarolajte u dimenzije otprilike 35x20 cm.
5. Ja sam potom rezala dugačke trakice po dužini tijesta (znači po dužini od 35 cm) i onda sam ih prepolovila na pola. Svaku trakicu uzmite i pažljivo uvijte nekoliko puta i vežite u labav čvorić tako da kraj tijesta podvijete pod sredinu. Na fotografijama ispod možete vidjeti ovaj postupak iako zvuči malo komplicirano ipak sam postupak u praksi nije.
6. Stavite ih na pladanj obložen limom za pečenje, pokrijte ih krpom i pustite još 30 minuta da se dižu na toplom. Zagrijte pećnicu na 220°C u međuvremenu. Pogačice prije pečenje premažite izmućenim jajem i pospite sjeckanim lješnjacima. Pecite ih oko 20-ak minuta dok ne dobiju zlaćanu boju!
Nema komentara:
Objavi komentar