Sezona je tikvica, pa zašto ih ne pripremiti na malo drugačiji način? Ja ih obično pripremam u raznm varivima, maneštricama, gustim juhama, kao polpete u bezbroj varijanta ili pak kao pohane i samo spečene na grillu. Volimo ih jesti kao punjene ili u raznim rižotima, tartovima ili quichevima. Meni najdraža kombinacija je ipak ona slatka, u štrudli, a za nešto malo hrabrije tu su i sirovi špageti od tikvica. Ove mini pizzete oduzimaju dah svojim vizualnim prizorom, a opet su jako slatke i ukusne. Možete se poigrati kombinacijama namirnica, bojama i okusima..
Potrebni sastojci:
- 2 veće tikvice
- parmezan, svježi bosiljak i mini rajčice za kasnije (po želji)
2. Zeleni pesto i panceta
- pola šalice zlenog pesta (cca 50 listića bosiljka, 20 g lješnjaka, maslinovo ulje, 30 g parmezana, sol, 1 mala kapula usitnjeno u mužaru,blenderu ili multipraktiku do kremaste strukture)
- panceta, 10 feta tanje narezanih
- parmezan za posipanje
2. Karamelizirani luk i mozzarella
- 1 srednje veliki luk/kapula
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1 žlica smeđeg šećera
- malo soli
- pola šalice domaćeg umaka od rajčica (ili kupovnih pelata)
- 60g mozzarelle narezane na kockice
3. Cherry i mozzarella
- pola šalice domaćeg umaka od rajčica (ili kupovnih pelata)
- 60g mozzarelle narezane na kockice
- listići svježeg bosiljka
- nekoliko mini cherry rajčica
Postupak izrade:
- Pećnicu zagrijte na 200°C.
- Tikvice operite i narežite na okrugle ploške debljine malo više od 1 cm.
- Lim od pećnice obložite papirom za pečenje, pa na njega posložite kolutove tikvica.
- Pripremite si karamelizirani luk budući da je on jedini kojeg trebate zasebno spremiti i kojeg kuhate. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte narezanu kapulu, pomiješajte nekoliko minuta, pa dodajte šećer i sol. Kuhajte sve dok se luk ne karamelizira, otprilike 10-15 minuta.
- Pripremite i ostale sastojke, pa složite svoje tikvice. Premažite ih zelenim pestom, na kojeg ćete staviti nekoliko feta pancete i parmezan. Ili ih premažite umakom od rajčica na kojeg ćete staviti karamelizirani luk i mozzarellu ili pak samo mozzarellu, svježi bosiljak i cherry rajčice.
- Tikvice pecite oko 15-20 min dok ne vidite da je sir poprimio lijepu zlatnu boju.
- Poslužite!
Nema komentara:
Objavi komentar