Vjerovatno jedan od najpoznatijih pečenih keksića sa komadićima čokolade na svijetu! Pa eto, među mojim objavljenim receptima se još nije našao do sada. Nedavno sam dobila inspiraciju dok sam u Lidlu kupovala namirnice za božićne kolačiće, pa sam naišla na simpatičnu kutijicu čokoladnih kapljica. Ovi su keksi jaaako prhki i zdravija su verzija, sa kokosovim i rižinm brašnom, te kokosovim šećerom. Isprobajte i javite svoju verziju istih :-)
Potrebni sastojci:
- 300 g brašna (ja sam napravila kombinaciju rižinog, kokosovog i pirovog brašna)
- prstohvat sode
- prstohvat soli
- 1/2 praška za pecivo
- 150 g maslaca
- 170 g kokosovog šećera
- 2 jaja
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žlica jogurta
- 200 g čokoladnih kapljica i više :-)
Postupak izrade:
- U posebnoj posudi prosijte brašno, pomiješajte ga, pa mu dodajte sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Keksići će biti puno prhkiji ako u čestice uđe što više zraka, a sol je ovdje potrebna jer će jako istaknuti okus čokolade (što je pravilo i za sve ostale čoko slastice).
- Mikserom ili u multipraktiku istucite maslac i šećer. Prvo krenite miksati maslac, pa dodajte šećer. Miksajte 5 minuta dok smjesa ne postane kremasta.
- Dodajte jedno po jedno jaje, aromu vanilije i jogurt. Miksajte, pa umiješate sve suhe sastojke.
- Na kraju umiješajte čokoladne kapljice špatulicom ili kuhačom.
- Smjesa bi trebala "odležati" u hladnjaku do 40 sati. Ja sam ju ostavila u hladnjaku preko noći omotanu u plastičnoj foliji.
- Sutradan pećnicu zagrijte na 180° C i rukama oblikujte kuglice željene veličine. Ja sam radila loptice otprilike veličine 30 g iako "kažu" da bi original chocolate chip trebali težiti 3,5 oz što je gotovo 100 g, pa ako želite ogromne keksiće k tome u originalu, eto prilike. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje 2 i pol do 3 cm udaljene jednu od druge jer će se raširiti prilikom pečenja.
- Od ove količine sastojaka dobiti ćete od 30-40 ak keksića, ovisno o tome kakve veličine kuglice radite. Peći ćete u dvije "ture", dva "pleha".
- Pecite keksiće zavisno o pećnici koju imate, od 10-20 minuta dok im rubovi ne poprime zlatnu boju.
Nema komentara:
Objavi komentar