subota, 24. prosinca 2016.

Kućica od medenjaka ili gingerbread house




U ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme svi su ludi za kućicama od medenjaka, Pogotovo ako imate klince jer njima je to jaako zanimljivo. A i meni je oduvijek. :-) Ova kućica je malo drugačija, zidovi i ostale komponente nisu napravljene samo od prhkog tijesta za medenjake. Malo sam istraživala i odlučila isprobati napraviti nešto drugačiju verziju kućice. Ova se sastoji od aromatičnog spicy biskvitnog tijesta, veganske buuternut kreme od kokosa i čokolade kojom je tortica punjena i premazana i prhkog tijesta za keksiće kojim sam izrezivala komponenete krova, vrata, prozora, rubova i sl. Isto tako da napomenem, cijela je kućica napravljena bez jaja, rafiniranih šećera i laktoze.
OVDJE možete pogledati postupak slaganja kućice od vrha do dna by naturalgirlmodernworld ;-)




Potrebni sastojci za biskvit (2 biskita 20cm):


  • 280 ml rižinog, kokosovog ili zobenog mlijeka
  • 115 ml otopljenog kokosovog ulja
  • 350 ml meda
  • 100 g kokosovog šećera
  • 1 žlica lana
  • 6 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1/2 žličice klinčića u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode
  • prstohvat soli
  • 550 g brašna


Postupak izrade:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. U velikoj zdjeli ili multipraktiku pomiješajte sve sastojke osim brašna. Na srednje jakoj brzini mješajte dok se svi sastojci ne spoje. 
  3. Na kraju dodajte prosijano brašno i sjedinite smjesu. Tijesto podijelite na dva dijela i pecite oko 35 minuta (čačkalica bi vam trebala izaći suha kad provjeravate).
  4.  Biskvite dobro ohladite, pa ih tek onda izvadite iz kalupa.

Gingerbread Cake House // Natural Girl Modern World // Vegan

*fotografija je preuzeta od naturalgirlmodernworld.com 


Potrebni sastojci za buttercream od kokosove kreme i čokolade


  • 200 g otopljene čokolade
  • oko 400 ml kokosove kreme, ili otprilike dvije limenke kokosovog mlijeka*
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
*ukoliko radite sa kokosovim mlijekom njega je potrebno preko noći držati u hladnjaku kako bi se krema stisnula i odvojila od mlijeka te kako biste je lakše odvojili

Postupak izrade: 

  1. Izvadite kokosovu kremu u veliku zdjelu. Koristeći električi mikser "istucite" kremu dok se ne zapjeni. Limenka kokosove kreme bi trebala stajati u hladnjaku barem 2-3 h prije nego li krenete raditi sa njom. Mješajte dok ne postane pahuljasta.
  2. Dodajte otopljenu čokoladu na pari u kremu, pa pomiješajte špatulom ili na laganoj brzini.
  3. Konzistencija buttercreama će varirati o temperaturi u vašoj kuhinji, ukoliko je jako mekana, prekrijte je prozirnom folijom i stavite u frižider. Jednom kada se ohladi, trebati će omekšati malo na sobnoj temperaturi ili će je trebati ponovno istući mikserom.


Potrebni sastojci za keksiće:


  • 1 žlica lana pomiješanog sa 3 žlice hladne vode
  • 50 ml kokosovog ulja
  • 70 ml meda
  • 60 g kokosovog šećera
  • začini za medenjake po želji, cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić
  • 1/2 žličice sode
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Postupak izrade:


  1. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke osim brašna. 
  2. Dodajte brašno i umijesite tijesto.
  3. Stavite ga u plastičnu vrećicu i pustite u hladnjaku na 20 minuta. 
  4. Pobrašnite podlogu, izvaljajte tijesto na 1-2 mm, pa izrezujte oblike po želji za krov, vrata i prozore.*
  5. Pecite 12 minuta na 180°C.
  6. *kada već imate pečeno tijesto pogedajte video na početku recepta kako se slaže kućica, tada posložite biskvite u oblik kućice, pa otprilike izmjerite koliki bi vam trebali biti veliki/mali prozori, vrata, pločice za krov i rubovi. Ništa nije strogo određeno dimenzijama, tako da ne možete pogriješiti.
  7. Kućite složite prema uputama koje ću jo š jednom linkati OVDJE. Punite je kremom i premazujete je izvana također. Ukrasite je kako vas je volje, tu možete dat mašti na volju, sa royal icingom, šarenm bonbončićima i sl.







Nema komentara:

Objavi komentar