U ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme svi su ludi za kućicama od medenjaka, Pogotovo ako imate klince jer njima je to jaako zanimljivo. A i meni je oduvijek. :-) Ova kućica je malo drugačija, zidovi i ostale komponente nisu napravljene samo od prhkog tijesta za medenjake. Malo sam istraživala i odlučila isprobati napraviti nešto drugačiju verziju kućice. Ova se sastoji od aromatičnog spicy biskvitnog tijesta, veganske buuternut kreme od kokosa i čokolade kojom je tortica punjena i premazana i prhkog tijesta za keksiće kojim sam izrezivala komponenete krova, vrata, prozora, rubova i sl. Isto tako da napomenem, cijela je kućica napravljena bez jaja, rafiniranih šećera i laktoze.
OVDJE možete pogledati postupak slaganja kućice od vrha do dna by naturalgirlmodernworld ;-)
Potrebni sastojci za biskvit (2 biskita 20cm):
- 280 ml rižinog, kokosovog ili zobenog mlijeka
- 115 ml otopljenog kokosovog ulja
- 350 ml meda
- 100 g kokosovog šećera
- 1 žlica lana
- 6 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1/2 žličice klinčića u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode
- prstohvat soli
- 550 g brašna
Postupak izrade:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U velikoj zdjeli ili multipraktiku pomiješajte sve sastojke osim brašna. Na srednje jakoj brzini mješajte dok se svi sastojci ne spoje.
- Na kraju dodajte prosijano brašno i sjedinite smjesu. Tijesto podijelite na dva dijela i pecite oko 35 minuta (čačkalica bi vam trebala izaći suha kad provjeravate).
- Biskvite dobro ohladite, pa ih tek onda izvadite iz kalupa.
*fotografija je preuzeta od naturalgirlmodernworld.com
Potrebni sastojci za buttercream od kokosove kreme i čokolade
- 200 g otopljene čokolade
- oko 400 ml kokosove kreme, ili otprilike dvije limenke kokosovog mlijeka*
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Postupak izrade:
- Izvadite kokosovu kremu u veliku zdjelu. Koristeći električi mikser "istucite" kremu dok se ne zapjeni. Limenka kokosove kreme bi trebala stajati u hladnjaku barem 2-3 h prije nego li krenete raditi sa njom. Mješajte dok ne postane pahuljasta.
- Dodajte otopljenu čokoladu na pari u kremu, pa pomiješajte špatulom ili na laganoj brzini.
- Konzistencija buttercreama će varirati o temperaturi u vašoj kuhinji, ukoliko je jako mekana, prekrijte je prozirnom folijom i stavite u frižider. Jednom kada se ohladi, trebati će omekšati malo na sobnoj temperaturi ili će je trebati ponovno istući mikserom.
Potrebni sastojci za keksiće:
- 1 žlica lana pomiješanog sa 3 žlice hladne vode
- 50 ml kokosovog ulja
- 70 ml meda
- 60 g kokosovog šećera
- začini za medenjake po želji, cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić
- 1/2 žličice sode
- 1/4 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Postupak izrade:
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke osim brašna.
- Dodajte brašno i umijesite tijesto.
- Stavite ga u plastičnu vrećicu i pustite u hladnjaku na 20 minuta.
- Pobrašnite podlogu, izvaljajte tijesto na 1-2 mm, pa izrezujte oblike po želji za krov, vrata i prozore.*
- Pecite 12 minuta na 180°C.
- *kada već imate pečeno tijesto pogedajte video na početku recepta kako se slaže kućica, tada posložite biskvite u oblik kućice, pa otprilike izmjerite koliki bi vam trebali biti veliki/mali prozori, vrata, pločice za krov i rubovi. Ništa nije strogo određeno dimenzijama, tako da ne možete pogriješiti.
- Kućite složite prema uputama koje ću jo š jednom linkati OVDJE. Punite je kremom i premazujete je izvana također. Ukrasite je kako vas je volje, tu možete dat mašti na volju, sa royal icingom, šarenm bonbončićima i sl.
Nema komentara:
Objavi komentar