Kada si u stisci sa vremenom i još sa tri bebe doma :-P onda i jabučice ovako pečene spadaju u domenu comfort fooda, a i vrhunskog deserta u isto vrijeme. Sve što je brzo, jednostavno, zdravo seljački dolazi u obzir. Pa opet ne mogu se oteti dojmu da su nam ove jabučice ispale i oku ugodne i nepcu jako slatke i ukusne s obzirom na okolnosti i kreativni nered. Imali smo doma zapravo puno domaćih jabuka, a uz svježi sok i smoothije ovo je idealna mjera za "utrošiti" ostatak. Možete ih poslužiti i kao doručak, ukoliko dodate dvije žlice zobenih pahuljica u punjenje ili kao brunch, a divne su uz kuglicu sladoleda za pravi pravcati desert!
Potrebni sastojci:
- 6 jabuka srednje veličine (jana gold, golden delicious, honeycrisp)
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica šećera kokosova cvijeta ili meda
- 1 žlica cimeta
- 120 g oraha mljevenih
- limunov sok od jednog limuna
Potrebni sastojci za medeni umak od maslaca
- 2 žličice maslaca
- 3 žlice meda
I još:
- 3 žličice maslaca od badema (nije obavezno)
- cimet, cimet, cimet
- tostirani lješnjaci
Postupak izrade:
- Pećnicu zagrijte na 200°C. Operite i izdubite jabuke sa malom žličicom, nemojte ići skroz do ruba jer one moraju ostati čitave tijekom pečenja. Isjeckajte meso jabuka koje ste izdubili.
- U maloj posudi na laganoj vatri zagrijte žlicu maslaca, pa dodajte sjeckane jabuke, cimet i šećer. Kuhajte dok jabuke ne omakšaju, Dodajte potom limunov sok i mljevene orahe, promiješajte i pustite na vatri još malo, tek toliko da se okusi ne spoje.
- Tostirajte lješnjake na tavi ili u pećnici, Ja ih obično pečem na 180°C oko 15-ak minuta, oljuštite ih i nasjeckajte. Pripremite medeni umak, tako da ćete na laganoj vatri zagrijati maslac, pustite ga da provrije, pa mu dodajte med, miješajte minutu, dvije i maknite sa vatre.
- Sada možete puniti svoje jabučice. Svaku jabuku posipajte cimetom (ja ga obožavam, pa to napravim malo previše :-) , na dno stavite pola žličice maslaca od badema ukoliko želite, pa punite nadjevom od oraha do vrha i posipajte lješnjacima.
- Jabuke pecite oko 35 minuta na temperaturi od 180°C - 200°C.
- Dok su još vruće prelijte ih umakom od vrućeg meda. Naravno da uvijek možete na vrh dodati i veliku kuglicu sladoleda od vanilije!
Ma kako ovo ne može biti ukusno. Divni sastojci i mirisna jabuka
OdgovoriIzbriši