srijeda, 22. veljače 2017.

Pečene jabuke sa orasima i preljevom od medenog umaka i tostiranih lješnjaka





Kada si u stisci sa vremenom i još sa tri bebe doma :-P onda i jabučice ovako pečene spadaju u domenu comfort fooda, a i vrhunskog deserta u isto vrijeme. Sve što je brzo, jednostavno, zdravo seljački dolazi u obzir. Pa opet ne mogu se oteti dojmu da su nam ove jabučice ispale i oku ugodne i nepcu jako slatke i ukusne s obzirom na okolnosti i kreativni nered. Imali smo doma zapravo puno domaćih jabuka, a uz svježi sok i smoothije ovo je idealna mjera za "utrošiti" ostatak. Možete ih poslužiti i kao doručak, ukoliko dodate dvije žlice zobenih pahuljica u punjenje ili kao brunch, a divne su uz kuglicu sladoleda za pravi pravcati desert!


Potrebni sastojci:


  • 6 jabuka srednje veličine (jana gold, golden delicious, honeycrisp)
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica šećera kokosova cvijeta ili meda
  • 1 žlica cimeta
  • 120 g oraha mljevenih
  • limunov sok od jednog limuna

Potrebni sastojci za medeni umak od maslaca

  • 2 žličice maslaca
  • 3 žlice meda 

I još:

  • 3 žličice maslaca od badema (nije obavezno)
  • cimet, cimet, cimet
  • tostirani lješnjaci 


Postupak izrade:

  1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Operite i izdubite jabuke sa malom žličicom, nemojte ići skroz do ruba jer one moraju ostati čitave tijekom pečenja. Isjeckajte meso jabuka koje ste izdubili.
  2. U maloj posudi na laganoj vatri zagrijte žlicu maslaca, pa dodajte sjeckane jabuke, cimet i šećer. Kuhajte dok jabuke ne omakšaju, Dodajte potom limunov sok i mljevene orahe, promiješajte i pustite na vatri još malo, tek toliko da se okusi ne spoje.
  3. Tostirajte lješnjake na tavi ili u pećnici, Ja ih obično pečem na 180°C oko 15-ak minuta, oljuštite ih i nasjeckajte. Pripremite medeni umak, tako da ćete na laganoj vatri zagrijati maslac, pustite ga da provrije, pa mu dodajte med, miješajte minutu, dvije i maknite sa vatre.
  4. Sada možete puniti svoje jabučice. Svaku jabuku posipajte cimetom (ja ga obožavam, pa to napravim malo previše :-) , na dno stavite pola žličice maslaca od badema ukoliko želite, pa punite nadjevom od oraha do vrha i posipajte lješnjacima.
  5. Jabuke pecite oko 35 minuta na temperaturi od 180°C - 200°C.
  6. Dok su još vruće prelijte ih umakom od vrućeg meda. Naravno da uvijek možete na vrh dodati i veliku kuglicu sladoleda od vanilije!








1 komentar:

  1. Ma kako ovo ne može biti ukusno. Divni sastojci i mirisna jabuka

    OdgovoriIzbriši