petak, 14. travnja 2017.

Bobanova torta - vječni klasik



Iako već duže vrijeme želim napraviti Bobanovu tortu, ovoga puta me za ovaj vječni klasik nad tortama inspirirala draga Tanja sa bloga COOKam i guštam. Imali smo goste tu večer i torta je doslovno planula u čas. Zaista je omiljena jer budimo realni, odličnoga je okusa, slatko čokoladnog biskvita bez brašna, u kombinaciji sa kiselkastim voćem i domaćim nadjevom od borovnica miluje svačije nepce, a jako zahvalna je i za pripremu zbog jednostavnih tehnika i količine utrošenog vremena.



Potrebni sastojci za biskvit za tortu promjera 26 cm:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 120 g tamne čokolade (možete koristiti običnu čokoladu ili čokoladu sa velikim postotkom kakaa)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli



Potrebni sastojci za nadjev od brovnica:

  • 350 g svježih ili smrznutih borovnica
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • 1 žlica gustina
  • 2 žličice vode 
  • 150-200 g džema ili marmelade od borovnica 
 I još.. 

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • kakao u prahu, listići badema za posipanje



Postupak izrade:


  1. Pećnicu zagrijte na 180°C, pa krenite sa pripremom biskvita za tortu. Ovo je mjera za tortu promjera 26 cm. Kalup obložite papirom za pečenje ili namastite maslacem i posipajte brašnom.
  2. Čokoladu nasjeckajte na komadiće i otopite je na pari, Pustite je sa strane da se malo ohladi prije nego li što ćete je dodati u izmikasne žumanjke.
  3. Bjelanjke odvojite od žumanjaka, pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg.
  4. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i praškom za pecivo.
  5. U smjesu žumanjka dodajte otopljenu čokoladu, promiješajte pjenačom ili špatulom, pa dodajte snijeg od bjelanjaka koji ćete ručno umiješati laganim pokretima.
  6. Smjesu izlijte u kalup i kao takvu pecite 30 minuta na 180°C. Ja sam nakon 30 minuta ugasila pećnicu, biskvit sam provjerila štapićem za ražnjić i pustila unutra da se polako hladi.
  7. Saa možete krenuti sa nadjevom od borovnica. U klasičnim Bobanovim torticama koriste se uglavnom džemovi ili marmelade. Ja sam odlučila napraviti malo bogatiju tortu, a i imala sam od prošle godine zamrznutih divljih borovnica.
  8. Borovnice pomiješajte sa 2 žlice kokosovog šećera, dvije žličice vode i 1 žlicom gustina. Promiješajte i sve skupa stavite na laganu vatru i pustite da lagano zakuha i provrije u gustu kremu. Sve skupa neka brovnice kuhaju najviše do 10 minuta. Umiješajte potom i džem od borovnica, pa pustite neka se ohladi prije nego naneste na biskvit.
  9. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom i ukrasite vašu torticu! Tortu ukrasite po želji, ja sam e dodatno posipala kakao prahom, listićima badema i prahom maline.








Nema komentara:

Objavi komentar