Potrebni sastojci za tijesto (12 slanaca):
- 500 g glatkog brašna
- 1 svježa germa (kvasac)
- 1 žličica šećera
- 3 žlice jogurta
- 0,5 dcl ulja
- Mlijeko (250 ml)
Potrebno za slani preljev:
- žlice glatkog brašna
- 3 žlice soli
- Voda
Postupak izrade:
- U manjoj posudici pomiješajte kvasac, dodajte mu šećer i odvojite dvije žlice mlijeka od ukupne količine napisane u sastojcima. Ostavite ga na toplom da se diže oko 20 minuta.
- U brašno dodajte ulje, 3 velike žlice jogurta i uzdignuti kvasac, postepeno dodajte toplo mlijeko i s njim umijesite mekano tijesto kao za kruh.
- Ostavite tijesto na toplom dok se ne udvostruči u volumenu.
- Dignuto tijesto još jednom kratko premijesite i od njega odvojite kuglice veličine jajeta.
- Svaku kuglicu razvaljajte kao za tortilje, te je onda namotajte kao rolicu u slanac.
- Prije nego slance stavite u pećnicu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja.
- Slance pecite na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
- Dok se peču, pripremite slani preljev - od 3 žlice brašna, 3 žlice soli i tople vode. Lagano dodavajte vodu dok ne dobijete smijesu malo gušću od smjese za palačinke.
- Par minuta prije nego su gotovi izvadite ih van, posipajte slanim preljevom i vratite u pećnicu da se zarumene do kraja :)
- Kada su gotovi trebaju malo odstajati da se opuste, onda su spremni za degustaciju :)
Nema komentara:
Objavi komentar