Malo improvizacije, kreativne igre i izazov zvan JAFFA - za rezultat su dali home made jaffa keksiće!
Moram odmah reći da je izrada ovih keksića dosta nezahvalna po pitanju izdašnosti. Naime, dobila sam malo više od 20-ak keksića, uz puno truda i muke.. Ali rezultat i okus je sjajan!
Potrebni sastojci za tijesto:
- 3 jaja
- 80 g šećera u prahu
- 75 g glatkog brašna
Potrebi sastojci za žele:
- oko 4 dcl soka od cijeđene narandže
- 1 vrećica želatine (u listićima 10 g ili 6 listića; u prahu cca 20 g)
- 3 žlice šećera
- ekstrakt narandže
- limunska kiselina
Potrebni sastojci za glazuru:
- cca 200 g tamne čokolade
Postupak izrade:
- Bjelanjke odvojite od žumanjaka i izmiskajte ih u čvrsti snijeg postepeno dodavajući šećer
- U tako pripremljenu smjesu dodajte žumanjke i brašno, još kratko miksajte dok se sastojci ne povežu
- Zagrijte peć na 180° C
- Na veliku tepsiju od peći stavite masni papir, nakon čega ćete smjesu izliti po cijeloj površini tepsije
- Kekse pecite do zlatnosmeđe boje – zavisno od pećnice od 10-20 minuta
- Nakon što se tijesto ohladi izrezujete male krugove promjera oko 4 - 5 cm
- Za žele prvo pripremite želatinu prema uputama na pakiranju
- Iscijedite narandže, te dodajte šećer i pripremljenu želatinu, malu žličicu ekstrakta narandže i pola male žličice limunske kiseline (ovo je potrebno zbog dobivanja specifičnog intenzivnijeg okusa želea kod jaffa keksa, te kako ne bi bio previše neutralan)
- Smjesu izlijte na pleh cca 22x34 cm ili sličnih dimenzija na kojeg ste prethodno stavili masni papir
- Nakon što se smjesa ohladi izrezujte male krugove promjera cca 3 cm
- Za glazuru, čokoladu otopiti na pari, pa je razmazati na dva pleha dimenzija 22x34 ili sl. na koje ste prethodno stavili masni papir. Kada se čokolada ohladi, izrezujete krugove istim kalupom kao i za biskvit ( znači cca 4-5 cm)
- I za kraj slaganje keksića i finishiranje. Čokoladne krugove stavite preko biskvita sa želeom. Kako bi se čokolada pravilno rastopila, te kako bi keks dobio onaj karakterističan izgled, potrebno ju je zagrijati lagano fenom. Nakon toga ostavite u frižideru da se čokolada stisne..
Nema komentara:
Objavi komentar