srijeda, 19. ožujka 2014.

JAFFA KEKSI
























Malo improvizacije, kreativne igre i izazov zvan JAFFA - za rezultat su dali home made jaffa keksiće!

Moram odmah reći da je izrada ovih keksića dosta nezahvalna po pitanju izdašnosti. Naime, dobila sam malo više od 20-ak keksića, uz puno truda i muke.. Ali rezultat i okus je sjajan!

Potrebni sastojci za tijesto:
  • 3 jaja
  • 80 g šećera u prahu
  • 75 g glatkog brašna
Potrebi sastojci za žele:
  •  oko 4 dcl soka od cijeđene narandže
  • 1 vrećica želatine (u listićima 10 g ili 6 listića; u prahu cca 20 g)
  • 3 žlice šećera
  • ekstrakt narandže 
  • limunska kiselina
 Potrebni sastojci za glazuru:
  • cca 200 g tamne čokolade


 Postupak izrade:
  1. Bjelanjke odvojite od žumanjaka i izmiskajte ih u čvrsti snijeg postepeno dodavajući šećer
  2.  U tako pripremljenu smjesu dodajte žumanjke i brašno, još kratko miksajte dok se sastojci ne povežu
  3. Zagrijte peć na 180° C
  4.  Na veliku tepsiju od peći stavite masni papir, nakon čega ćete smjesu izliti po cijeloj površini tepsije
  5.  Kekse pecite do zlatnosmeđe boje – zavisno od pećnice od 10-20 minuta
  6.  Nakon što se tijesto ohladi izrezujete male krugove promjera oko 4 - 5 cm
  7. Za žele prvo pripremite želatinu prema uputama na pakiranju
  8. Iscijedite narandže, te dodajte šećer i pripremljenu želatinu, malu žličicu ekstrakta narandže i pola male žličice limunske kiseline (ovo je potrebno zbog dobivanja specifičnog intenzivnijeg okusa želea kod jaffa keksa, te kako ne bi bio previše neutralan)
  9. Smjesu izlijte na pleh cca 22x34 cm ili sličnih dimenzija na kojeg ste prethodno stavili masni papir
  10. Nakon što se smjesa ohladi izrezujte male krugove promjera cca 3 cm
  11. Za glazuru, čokoladu otopiti na pari, pa je razmazati na dva pleha dimenzija 22x34 ili sl. na koje ste prethodno stavili masni papir. Kada se čokolada ohladi, izrezujete krugove istim kalupom kao i za biskvit ( znači cca 4-5 cm)
  12.  I za kraj slaganje keksića i finishiranje. Čokoladne krugove stavite preko biskvita sa želeom. Kako bi se čokolada pravilno rastopila, te kako bi keks dobio onaj karakterističan izgled, potrebno ju je zagrijati lagano fenom. Nakon toga ostavite u frižideru da se čokolada stisne..

Nema komentara:

Objavi komentar