Nakon jednog neuspjelog pokušaja i razmišljanja što sam napravila "pogrešno", "uspjeli" su mi ovi predivni kroasani baš onako kako sam željela i htjela! Donosim vam recept kojeg treba pažljivo slijediti kako bi ova slastica ispala kao što izgleda na fotografiji :-)
Potrebni sastojci za tijesto:
- cca 600 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 žličica soli
- 1 jaje
- 2 dl mlijeka
- 1 dl vode
- 200 g maslaca ( poželjno je da bude zaležen prije izrade)
- marmelada, džem, domaća nutella za fil
- + žutanjak za premazivanje kroasana
Postupak izrade:
- Razmutite kvasac u malo toplog mlijeka sa žličicom brašna i šećera, te ga ostavite na toplom oko 20-ak minuta da se podigne i "proradi".
- Nakon toga izmješajte brašno, sol, jaje, gotovi kvasac, mlaku vodu i mlijeko, te zamijesite tijesto, postepeno dodavajući još brašna ukoliko primjetite da se tijesto lijepi. Takvo pripremljeno tijesto ostavite na toplom da se diže, oko 30 min.
- Nakon što se tijesto podiglo, podijelite ga u 8 dijelova i oblikujte lagano rukama male kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte u promjera cca 20 cm ili veličine plitkog tanjura, te premažite maslacem ili samo preko tijesta naribajte na sitno maslac. Na nju položiti sljedeću razvaljanu kuglicu tijesta. Ovo je potrebno napraviti sa svakom od 7 kuglica - razvaljati kuglicu, naribati maslac i staviti tijesto na prethodno razvaljano tijesto. Na zadnju koru ne treba stavljati maslac.
- Sve je potrebno raditi jako brzo kako se maslac ne bi topio i miješao sa tijestom.Tako pripremljeno tijesto, "tortu" od razvaljanih kuglica potrebno je razvaljati u jedan veliki krug, debljine cca 2 mm. isijecite ga na 24 trokutića ili manje (16, 20 kom), ovisno o tome kakve veličine kroasane želite. Na svaki trokutić stavite marmeladu, džem ili čokoladni namaz po želji. Zamotajte ih u kiflice i poredajte ih na pleh na koji ste stavili masni papir. Ostavite ih da domaraju 30 minuta na toplom prije pečenja.
- Pećnicu stavite grijati na 200°C. Prije nego kroasane stavite peći, premažite ih žutanjkom. Pecite ih oko 20 ak minuta, dok lijepo ne porumene. Gotove kroasane pospite šećerom u prahu!
Jako lijepe slike osobito ovaj recept. Krosani su bili dobri.
OdgovoriIzbriši