Odlučih po prvi puta napraviti ovaj vizualno lijep, šarmantan i zahtjevan desertni kolačić povodom mamine izložbe! Hvala Maji koja je svoj recept dovela do savršenstva i ako ga pažljivo pratite zaista ne možete pogriješiti. Tajna uspješnog tijesta je pravilan omjer četiri sastojka za tijesto (voda, ulje,brašno i ono najbitnije - jaja)! Tijesto ne bi trebalo biti previše gusto, niti previše rijetko jer neće narasti kao što bi trebalo. Ulje je najbolja masnoća za ovaj kolač jer se radi o čistoj masnoći, dok u
margarinu i maslacu ima i do 20% vode, pa se dobiva loše izbalansiran odnos sastojaka.
Problem vam mogu raditi upravo jaja jer su nekada suviše sitna, a ponekada su i prevelika, te o njima ovisi da li će tijesto biti rijetko, čvrsto ili pak savršeno kako treba. Zato je potrebno znati koliko mililitara jaja je potrebno za smjesu. Odnos voda-ulje-brašno u omjeru od 250-125-150 je siguran odnos. 250 ml jaja je također sigurna mjera. Kako dobiti točno 250 ml jaja? Ono što nam Maja preporuča je sljedeće:
Potrebno za tijesto princeze:
Problem vam mogu raditi upravo jaja jer su nekada suviše sitna, a ponekada su i prevelika, te o njima ovisi da li će tijesto biti rijetko, čvrsto ili pak savršeno kako treba. Zato je potrebno znati koliko mililitara jaja je potrebno za smjesu. Odnos voda-ulje-brašno u omjeru od 250-125-150 je siguran odnos. 250 ml jaja je također sigurna mjera. Kako dobiti točno 250 ml jaja? Ono što nam Maja preporuča je sljedeće:
"Razbijte 4 jaja S klase ili 5 jaja A klase u mjericu. Ako ih ima 250 ml, super. Ako odstupanje ide malo u minus, onda dolijte
malo od onih bjelanjaca preostalih od pravljenja fila, da dobijete 250 ml. Ako
ide puno u minus, stavite još jedno jaje. Ako odstupanje ide u plus, razmutite
jaja vilicom da biste razbili žumanca i odlijte višak, da ostane 250 m".
Potrebno za tijesto princeze:
Potrebno za kremu od vanilije:
- 1 l mlijeka
- 250 g šećera
- 3 vrećice vanilin šećera
- 1 jaje
- 5 žumanjaka
- 150 g gustina
- 125 g maslaca
i još za šlag i posipanje:
- 250 ml vrhnja za šlag
- malo prah šećera za posipanje
Postupak izrade:
1. Prvo pripremite kremu od vanilije. Maslac izvadite iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi. Pet žumanjaka i jedno cijelo jaje razmutite u većoj zdjeli, dodjte 100 ml mlijeka i promiješajte. U to umiješajte 150 g gustina.
Preostalih 900 ml mlijeka skuhajte u drugoj posudi sa šećerom i vanilin šećerom, a kada mlijeko prokuha naglo ga uliti u smjesu sa jajima i gustinom. Zdjelu vratiti na laganu vatru i miješati brzim pokretima ili mikserom još cca 8 min ili dok se krema potpuno ne zgusne. Bitno je da prokuhano mlijeko ulijevate u jaja, a ne obrnuto jer bi tada došlo do zgrušavanja jaja kada bi se ona ulila u vrelo mlijeko. Na površinu kreme stavite komad plastične folije kako se ne bi
napravila korica. Zdjelu stavite u veliku zdjelu napunjenu ledom ili
hladnom vodom i ostavite da se krema potpuno ohladi.
2. Tijesto pripremite tako da izmjerite točnu količinu jaja u mililitrima - 250 ml. U zdjelu stavite vodu, dodajte ulje, sol i šećer i pustite da lagano prokuha. Nakon toga, smjesu maknite sa vatre i dodajte brašno, te miješajte smjesu naglim pokretima kuhačom da se dobije gusto tijesto. Kada se malo ohladi, nakon cca 5 min, postepeno dodavajte jaja iz 3 puta, te mješajte dok smjesa ne postane homogena.
3. Zagrijte pećnicu na 200°C. Na pleh obložen pek papirom vadite grudice tijesta uz pomoć slastičarske vrećice promjera oko 5cm spiralno u krug, u visinu. Ako nemate vrećicu
za ukrašavanje možete ga stavljati na lim i pomoću žličice. Ostavljajte
dovoljno mjesta između svake hrpice tijesta jer će tijesto poprilično
narasti tijekom pečenja. Vrhove tijesta koji strše u vis spustite tako
što ćete ih lagano pritisnuti vlažnim prstom, da ne bi zagorjeli. Pecite oko 35 – 40 minuta, odnosno dok tijesto ravnomjerno ne poprimi
tamnije smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi
prije punjenja kremom.
5. Dovršite kremu tako da ćete mikserom umiješati preostali maslac.
6. Ohlađene krafnice prerežite nazubljenim nožem na pola. Krafne su u
sredini šuplje. Pomoću vrećice za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom,
napunite donju polovicu tijesta tako da krema potpuno ispuni rupu i da
doseže otprilike još 1,5cm u visinu. Slatko vrhnje istucite u šlag, pa i njega pomoću vrećice za ukrašavanje
nanesite na sloj kreme. Poklopite s gornjom polovicom tijesta i stavite u
hladnjak do posluživanja. Prije posluživanja krafne pospite šećerom u prahu ili prelijte sa čokoladnim umakom.
I uživajte! :-)
Ja sam probao i bile su jako dobree.
OdgovoriIzbriši