Sastojci potrebni za biskvit:
- 50 ml otopljenog maslaca
- 200 g tamne čokolade
- 150 g šećera
- 5 bjelanjaka
- 150 g mljevenih oraha
Sastojci potrebni za kremu:
- 350 g višanja iz kompota ili svježih
- 5 žumanjaka
- 200 g šećera
- 650 ml kiselog vrhnja
- 1 želatina u prahu (10 g)
I za glazuru:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 125 g čokolade za kuhanje
Postupak izrade:
- Prvo pripremite biskvit. Bjelanjke izmiješajte sa mikserom, pa im dodajte šećer i još malo miskati. Na pari otopite čokoladu i maslac, pa kasnije mlaku smjesu ulijte u bjelanjke, te dodajte orahe. Dno kalupa za tortu promjera 20 cm obložite pek papirom, pa ulijte pripremljenu smjesu za biskvit. Pecite 40 min na 200°C. Nakon 30 ak minuta biskvit pokrijte aluminijskom folijom. Kada je biskvit gotov pustite ga sa strane, pa ga kasnije prerežite na dva dijela
- Za kremu, prvo pripremite višnje, pomiješajte ih sa 100 g šećera i lagano ih prokuhajte na blagoj vatri da puste sok. Zatim umiješajte žumanjke sa 100 g šećera, pa ih kuhajte na pari dok se ne zgusnu. Nakon što se ohlade, umiješajte im 1 žlicu kiselog vrhnja. Želatinu pripremite prema uputama na vrećici (prelijte je u zdjelici sa 4 žlice hladne vode i pustite da nabubri). Nakon što nabubri, ugrijte je na blagoj vatri i ulijte je u žumanjke. Potom smjesu ulijte u kiselo vrhnje i dodajte višnje, te sve skupa pomiješajte. Krema bi se trebala prvo hladiti u frižideru dok se ne zgusne. Nakon toga filujte torticu!
- Tako filovana torta bi trebala duže vrijeme odstajati u frižideru, da se ohladi i stegne - idealno bi bilo preko noći.
- Za preljev, otopite prvo slatko vrhnje, pa kada zakuha dodajte čokoladu, izmiješajte vrlo kratko dok se ne otopi. Pripremljenu glazuru prelijte preko torte i dekorirajte po želji. Ja sam radila posebno čokoladnu dekoraciju koju sam lijepila oko obruča torte.
Nema komentara:
Objavi komentar