Potrebni sastojci za dizano tijesto:
- 1 vrećica suhog kvasca ili 3 dkg svježeg kvasca
- 40 dkg brašna
- 8 dkg maslaca
- 8 dkg šećera
- 2 žutanjka , sol , limunova korica
- prstohvat soli
- limun šećer
- 2 do 3 dcl mlijeka
Potrebi sastojci za nadjev:
- 40 dkg oraha
- 30 dkg šećera
- 10 dkg grožđica
- 2 dl vrućeg mlijeka
- limunova korica
- malo cimeta
- 2 žlice ruma
- 1 vanilin šećer
- Kvasac razmutite sa malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne.
- Brašno stavite u zdijelu, dodajte mu rastopljeni maslac, šećer i razmućene žutanjke, sol i limunovu koricu ili limun šećer. Malo promješajte pa dodajte uzdignuti kvas.
- S toplim mlijekom, dobro izradite (mikserom ili rukom) mekano tijesto i pokriveno ga ostavite na toplome da se diže cca 1h.
- Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Mljevene orahe izmješajte sa šećerom, grožđicama koje ste oprali u mlakoj vodi. Dodajte limun koricu, cimet, vanilin šećer i malo ruma. Sve prelite kipućim mlijekom i ostavite da se tako ohladi.
- Nakon cca 1 h, dignuto tijesto lagano premjesite i razdjelite na dva dijela. Kuglice bi trebale imati oko 40 dkg. Svaku razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi i premažite nadjevom, te savijte i pažljivo istresite u namazanu i pobrašnjelu tepsiju. Orehnjače stavite da se dižu još 30 minuta, a zatim ih stavite peći oko jedan sat na temperaturu od 200°C. Kada primjetite da su orehnjačice poprimile boju, prekrite ih aluminijskom folijom i pecite do kraja. Orehnjaču pošećerite dok je još topla.
Nema komentara:
Objavi komentar