četvrtak, 24. travnja 2014.

HUMMUS - dašak egzotike


 Humus (hummus, houmous, hummous) je vrlo popularan umak ili namaz od kuhanih slanutaka. Ako volite egozotičniju kuhinju, onda ga  morate isprobati. Pašteta ili namaz od slanutka, kako god, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka. 

Još jedan neobičan sastojak namaza od slanutka je tahini ili pasta od sezama. Ne morate je kupovati, možete je sami napraviti. Dobiva se mljevenjem tostiranog sezama sa dodatkom maslinovog ulja. Humus možete napraviti unaprijed, a odlično će se održati u frižideru i do tjedan dana. Posludžite ga prelivenog maslinovim uljem, uz neki fini kruščić, tortilju ili kreker...


Što vam sve treba?
  • 200 g suhog slanutka
  • cca 60 g sezama
  • sok od jednog limuna
  • 1 režanj češnjaka
  • malo soli
  • maslinovo ulje
  • vezica peršina
  • 1-2 lovorova list
 Način pripreme:
  1.  Bilo bi dobro da slanutak namočite večer prije u hladnoj vodi.
  2.  Drugi dan ga skuhajte u vodi tako da taman prekriva njegovu povšinu. Kada voda zakuha, kuhajte ga još cca 1 h, dok vidite da ne omekša. U ključalu vodu stavite i dva lovorova lista. Vodu u kojoj se kuhao nemojte bacati.
  3.  Sezam kratko popecite u tavi bez masnoće, pa ga zajedno sa malo maslinovog ulja stavite u blender da pusti aromu i izmiksajte. Tako ćete dobiti tahini pastu. možete dodati i žlicu vode u kojoj se kuhao slanutak.
  4.  Nakon toga, dodajte i ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, limunov sok, vodu u kojoj se kuhao slanutak i miksajte dok ne dobijete konzistanciju kakvu želite. 
  5. Namaz poslužite na finom zapečenom kruhu, tostu ili krekerima.  
  6. Tako pripremljeni namaz može stajati u hladnjaku i do tjedan dana.



Nema komentara:

Objavi komentar