Meni idealna kombinacija slatko-kiselog, pjenušave kremice i laganog biskvita od oraha koji se odlično uklopio u ovu veselu proljetnu kombinaciju pirea od jagoda, kokosovog mlijeka i vanilije. Pa da krenem sa receptom.
Za biskvit od oraha vam je potrebno:
- 6 bjelanjaka
- 25 dkg oraha
- 100 g šećera
- 3 žlice oštrog brašna
Za kremu od kokosa i vanilije:
- 0,5 dcl kokosovog mlijeka
- 6 žumanjaka
- 90 g gustina
- 80 g šećera
- 1 dcl slatkog vrhnja
- 2 žlice likera od jaja ili ruma
Za kremu od jagoda:
- 0,7 dcl pirea od jagoda
- 70 g gustina
- 2 žlice meda ili 3 žlice agava sirupa
- 1 žličica arome vanilije
- 40 g maslaca
Za natopiti biskvit:
- malo kokosvog mlijeka
Dekoracija po želji i inspiraciji..
Postupak izrade:
- Prvo pripremite biskvit. Orahe isjeckajte na sitno sitno, samo 5 dkg oraha izmiksajte u brašno. Meni osobno je biskvit puno bolji nego li kada su orasi potpuno mljeveni. Istucite posebo bjelanjke, pa dodajte šećer, orahe i na kraju 3 žlice brašna. Kalup za tortu (24 cm) obložite papirom za pečenje, pa izlijte smjesu. Pecite biskvit na 170°C oko 25 minuta. Ohlađeni biskvit prerežite na dva jednaka dijela i pustite da se ohladi.
- Za kremu od kokosa i vanilije, razmutite škrobno brašno (gustin) sa šećerom, likerom, i prethodno izmikasnim jajima. Od 0,5 dcl kokosovog mlijeka uzmite 3 žlice mlijeka, pa promiješajte sa smjesom. Ostatak mlijeka stavite kuhati na laganu vatru i pustite da zakuha, pa dodajte smjesu sa gustinom i miješajte još nekoliko minuta dok ne postane dovoljno gusta. Kremu pokrite prozirnom folijom i pustite sa strane da se dobro ohladi. Dodajte 1 dcl umućenog slatkog vrhnja kada je hladna.
- Kokosovo mlijeko možete vrlo lako napraviti sami. U dućanima je jako skupo, a ovo koje sam probala sama napraviti je puno ukusnije od onoga u trgovinama :)) Na litru vode stavite oko 200 do 250 g kokosovog brašna. Možete i više po želji, vidjeti ćete s vremenom ako budete eksperimentirali. Vodu zakuhajte, potom umiješajte kokosovo brašno i pustite da još kuha oko 5 min. Maknite sa vatre i izblendajte u blenderu ili mikseru. Na kraju procijedite kroz sitno sito ili jutenu vrećicu. Možete za okus dodati 1 vanilin šećer, žličicu meda ili agavinog sirupa. Od litre vode dobiti ćete oko 0,9 dcl gotovog mlijeka jer kokos popije dio vode.
- Za kremu od jagoda izmiksajte očišćene jagode u pire. Jedan manji dio pirea razmutite sa škrobnim brašnom, šećerom i vanilijom. Ostatak pirea zagrijte na laganoj vatri, pa umutite gustin i zakuhajte u gustu kremu. Kada se krema dobro ohladi umiješajte maslac.
- Posložite tortu. Red biskvita, natopite ga mlijekom, pa premažite kremom od jagoda i stavite na 5 minuta u frižider da očvrsne. Potom izvadite tortu, na kremu od jagoda stavite kremu od kokosa i vanilije, pa poklopite drugim biskvitom i ponovite postupak.
- Za dekoraciju, ja sam koristila jagode utopljene u čokoladi, malo bijele čokolade za tekst, čokoladnu glazuru kojom sa prelila tortu (100 g čokolade + 3 žlice ulja) i malo ganache kreme kojom sam premazala bočni dio torte ( zakuhano slatko vrhnje + čokolada po želji). Na kraju sam po torti istisnula male "pupoljčiće" od obične šlag kreme koju sam posipala sa malo čokoladnih mrvica.
Ova torta je bila jako odlična. Baš si super Iva.
OdgovoriIzbrišiOvo bozanstveno izgleda! Isprobacu sigurno! :-)
OdgovoriIzbriši