Potrebni sastojci za tijesto od lješnjaka:
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 100 maslaca
- 60 sitno isjeckanih tostiranih lješnjaka
- 100 g oštrog brašna
Potrebni sastojci za čokoladno tijesto:
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 90 g maslaca
- 150 g čokolade
- 1 žlica oštrog brašna
Za glazuru:
- 50 g maslaca
- 100 g čokoalde
- 3 žlice mlijeka
... i marmelada od višanja za premaz
Postupak izrade:
- Izmiješajte jaje i šećer za prvo tijesto, dodajte maslac sobne temperature, grubo narezane, prethodno tostirane lješnjake (3 min ih prepržite na jačoj vatri) i brašno. Umijesite glatko tijesto. Morate raditi brzo jer će se maslac početi topiti i tijesto će postati mekano. Nakon što umijesite tijesto, stavite ga na 30 min u frižider.
- Tako pripremljeno tijesto utisnite u manji pleh za pečenje nakon što ste ispod stavili foliju za pečenje ili ga premazali maslacem i posuli brašnom da se ne lijepi. Pecite ga 15-ak minuta na temperaturi od 180°C.
- Za drugo tijesto, pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte maslac omekšali, otopljenu čokoladu na pari, brašno i na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Nemojte biti brzopleti kao ja :)) Zaboravila sam cijeloj smjesi na kraju pridodati snijeg od bjelanjaka, zato kolač nije visok, jer drugo tijesto od čokolade nije poraslo kako treba.
- Na pola pečeno prvo tijesto, stavite drugu smjesu tijesta od čokolade i pecite na 160°C oko 1 h.
- Kada je gotovo izvadite i pustite da se tijesto dobro ohladi. Po želji možete premazati marmeladom od višanja ili marelicom.
- Za glazuru, na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte 3 žlice mlijeka i promiješajte dok smjesa ne postane kremasta. Glazuru prelijte preko ohlađenog biskvita.
Nema komentara:
Objavi komentar