Što vam sve treba za džem:
- 2 kg opranih višanja maraska iz organskog uzgoja
- 40 dkg smeđeg šećera
- sok od jednog većeg limuna
- 1 vanilin šećer
- Prvo pripremite i operite staklenke s pripadajućim poklopcima. Oprane staklenke i poklopce stavite u pećnicu na 110°C i ostavite ih da se zagrijavaju oko 20 minuta nakon čega smanjite temperaturu, te ih izvadite.
- Višnje dobro operite i odstranite im košice. Voće stavite u duboki lonac i sve pomiješajte sa šećerom i limunovim sokom. Pustite da se sastojci prožmu oko 10 ak minuta. Nakon toga upalite vatru na jako i kuhajte dok voće ne zakuha, zatim smanjite vatru na srednje, i kuhajte dalje povremeno miješajući uz skidanje pjenice koja će se vjerojatno sakupljati na površini.
- Tekstura i konzistencija džema bi nakon otprilike 1 h trebala postati sve gušća. Džem kuhajte na laganoj vatri oko 1h 30 min. Nemojte miksati niti usitnjavati voće jer ovo je džem!
- Staklenke su spremne, sada samo trebate pažljivo uliti vrući džem u njih, te ih dobro ohladiti prije spremanja u frižider. Od ove količine voća dobiti ćete cca 3 teglice ili 2 kg džema!
Nema komentara:
Objavi komentar