Sezona je višanja! Domaći liker je prvo što sam radila od višanja. Brzo, jednostavno i slatko! Recept vam donosim u nastavku.
Potrebni sastojci za liker:
- 2 kg svježih višanja
- 2 limuna
- 1 l domaće rakije
- 4 kg šećera
- 3 vre ćice vanilin šećera
Postupak izrade:
- Prije nego li krenete sa pripremom višanja, dobro operite staklenke ili tegle. Trebati će vam veće tegle. Ja sam koristila za ovu količinu višanja stakle od cca 3 kg.
- Višnje dobro operite. Limun operite i narežite na ploškice.
- U teglu, slažite redom višnje (sa košticama) i šećer, pa tako postupak ponovite dok ne utrošite sve višnje, šećer: i vanilin šećer. Između redova stavite limun narezan na manje komade. Na kraju sve prelijte domaćom rakijom.
- Teglu dobro zatvorite, a kako vam alkohol ne bi ishlapio možete prije poklopca staviti i celofan vrećicu.
- Rakiju je potrebno držati na suncu uz povremeno miješanje (mućkanje) oko 40-ak, 50-ak dana.
- Nakon što prođe određeno vrijeme i dok se šećer ne otopi u potpunosti, liker ocijedite, pa ga ulijte u čiste i prethodno sterilizirane boce. :))
Nema komentara:
Objavi komentar