Potrebni sastojci za palačinke (cca 10 kom):
- brašno graham (integralno), 150 g
- brašno pšenično bijelo, 100 g
- jedno domaće jaje
- limunova korica
- mineralna voda, mlijeko (koliko vas pita, u ovisnosti kakvo tijesto za palačinke obično radite)
- 1 žlica smeđeg šećera
Potrebni sastojci za nadjev i preljev:
- 500 g svježeg posnog sira
- 2 šake suhog grožđa; grožđica
- 2-3 žlice sirupa od agave ili meda
- cca 200 g običnog jogurta
- 1 limun šećer
- žličica chia sjemenki
Postupak izrade:
- Ispecite palačinke i ostavite ih da se ohlade poklopljene posudom.
- Upalite pećnicu na 220°C, pa krenite pripremati nadjev za punjenje palačinka.
- Pomiješajte sir (ostavite jednu žlicu za kasnije), 130 g jogurta, agavin sirup, limun šećer i na kraju umiješajte grožđice koje ste prethodno dobro oprali pod mlazom vode. Napunite palačinke tako pripremljenim nadjevom i posložite ih u tepsiju ili keramičku posudu.
- Za preljev, pomiješajte u čašici jednu žličicu chia sjemenki* sa malo vode i pustite ih da odstoje cca 10-ak minuta. Chia sjemenke ovdje koristim kao zamjenu za jaje jer daju punoću i povezuju smjesu. Pomiješajte ostatak jogurta, žlicu sira i nabubrene chia sjemenke, pa sve prelijte preko nadjenutih palačinki.
- Palačinke pecite oko 25 min.
*Kako bi se iskoristila njihova hidratantna svojstva Chia
sjemenke se preporučuje natopiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini
najmanje 10 minuta. Nakon namakanja postoji bezbroj načina upotrebe;
mogu nadopuniti većinu tradicionalnih jela, zatim pahuljice, palačinke,
salate, razne kolače, ali i juhe, sendviče ili umake. Uspješna su
zamjena za jaja pa tako npr. 1 žlica natopljenih Chia sjemenki u
biskvitu zamjenjuje jedno jaje. Najvažnije
je da ove sjemenke uvijek dodajete u jelo na kraju kuhanja, kako ne bi
bila podrvgnuta termičkoj obradi, jer temperatura uništava veći dio
hranjivih tvari u chia sjemenkama.
Chia predstavlja jednu od najzdravijih biljki 21.stoljeća. Jedna je od najbogatijih
omega 3- masnih kiselina na svijetu. Dokazano je da sadrži čak više
omega 3-masnih kiselina od atlanskog lososa ili sjeme.nki lana, koji su
slovili za najbogatije izvore ove kiseline. Pored toga, bogata je
antioksidansima koji ljudski organizam štite od slobodnih radikala.
Također sadrži nevjerovatno bogatstvo hranjivih tvari, vitamina i
minerala te je upravo zbog toga proglašena ”superhranom” 21.stoljeća.
Chia je danas prepoznata
kao izvanredno zdrava namirnica koja ima sposobnost poboljšanja stanja
ljudskog organizma i kvalitete življenja. Jedna je od rijetkih biljaka
koju ne ”napadaju” nametnici pa je stoga uzgajivači uzgajaju na potpuno
prirodan i ekološki način, bez uporabe pesticida i drugih sredstava. Nevjerovatno je da Chia,
pored vitamina i minerala, u samoj jednoj sjemenci sadrži devet
esencijalnih aminokiselina koje omogućuju optimalno funkcioniranje
cijelog organizma. Kako Chia sjemenke imaju
nizak glikemijski indeks, idealan su dodatak prehrani za sportaše, jer
osim hidratacije i ravnoteže elektrolita, omogućuju učinkovitu i brzu
regeneraciju mišića i ostalih tkiva.
Chia sjemenke ne sadrže gluten, što je još jedna ”pohvala” u nizu. Služe
kao zamjena za brašno jer se mljevenjem sjemenki dobiva posebno ”Chia”
brašno. Dobiveno brašno najbolje je upotrijebiti unutar 10 minuta kako
bi zadržalo omega-3 masne kiseline. Osim
što snižavaju krvni tlak i smanjuju preosjetljivost na infekcije,
sjemenke djeluju i na prevenciju raka, jačanje kose i kože, smanjenje
kolesterola u krvi, sprečavaju visoki krvni tlak te nastanak krvnih
ugrušaka. Više o CHIA SJEMENKAMA
Nema komentara:
Objavi komentar