Potrebni sastojci za oko 0,5 l sladoleda:
- 250 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 1 vanilin burbon šećer ili mahuna jedne vanilije
- 2 žlice smeđeg šećera
- 70 g tamne čokolade
- 1 žlica organskog kakaa
- 180 ml slatkog vrhnja (najobičnije slatko vrhnje)
- Mlijeko zakuhajte, a čim provrije maknite ga sa vatre.
- Šećer, vanilin šećer i žumanjke umutite pjenasto (u posudi koju ćete kasnije staviti kuhati na paru), pa nakon toga dodajte ugrijano mlijeko. Mlijeko dodavajte polako kako žumanjci ne bi koagulirali i skuhali se. Smjesu kuhajte na pari nekoliko minuta dok se ne zgusne, pa je maknite sa vatre.
- Smjesi dodajte tamnu čokoladu i žličicu kakaa. Mješajte dok se sve ne otopi i pustite sa strane da se dobro ohladi, a u međuvremenu istucite slatko vrhnje u malo mekši šlag.
- Slatko vrhnje dodajte u smjesu od žumanjaka, pomiješajte dobro, pa sve ulijte u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač na hlađenje. Sladoled biste trebali držati u zamrzivaču oko 2 h uz povremeno vađenje (2 puta) kako biste smjesu izmješali.
- Ja sam koristila aparat za sladoled, pa sam tako cijelu smjesu bez miskanja slatkog vrhnja sipala u aparat i pustila ga da radi oko 30-ak minuta dok nisam dobila pjenastu i kompaktnu konzistenciju koja mi je odgovarala za sladoled.
- Nakon što je smjesa odstajala u frižideru izvadite sladoled i budite kreativni pri posluživanju!
Nema komentara:
Objavi komentar