Ideju za ovaj super magičan i izrazito hranjiv kruh sam dobila na ovom izvanrednom blogu kojeg već dugo pratim. Kroz inspiraciju i duboku ljubav prema cjelovitim namirnicama i hrani, blog pruža idealnu sliku i primjere kako kroz male promjene postići ogromne promjene u svojoj prehrani. Kako kreirati bogate okuse i ukusna jela putem principa holizma..
Potrebni sastojci za kruh:
- 135 g sjemenki suncokreta
- 90 g lanenih sjemenki
- 35 g lješnjaka
- 35 g badema
- 2 velike žlice chia sjemenki
- 3 velike žlice psylliuma* ( ja sam koristila onaj u ljuskicama, ako koristite u prahu stavite jednu žlicu više)
- 1 mala žličica soli
- 1 velika žlica meda, javorovog ili agavinog sirupa
- 3 žlice kokosovog maslaca/ulja
- 350 ml vode
- Isjeckajte bademe i lješnjake u grubo. U dubljoj posudi pomiješajte dobro sve suhe sastojke.
- U malenoj šalici na laganoj vatri zagrijte kokosv maslac, pa mu dodajte med i vodu. Sve dobro promiješajte. Smjesu dodajte suhim sastojcima, pa sve još jednom sjedinite. Ako primjetite da vam je smjesa prekruta, slobodno dodajte još malo vode.
- Smjesu izlijte u kalupić za kruh, na papir za pečenje i pustite da tako stoji na sobnoj temperaturi najmanje 2h. Kako biste bili sigurni da je kruh spreman za pečenje, provjerite papir za pečenje i kalup. Kruh bi trebao zadržati oblik i ako krenete skidati i povlačiti "pek" papir sa njega.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Kruh pecite 20 minuta na navedenoj temperaturi, pa ga izvadite iz pećnice i iz kalupa, preokrenite i pecite još 50 min. Kruh je pečen kada ga prilikom lupanja zvuči pomalo "šuplje". Neka se ohladi u potpunosti prije rezanja.
- Čuvajte kruh u dobro zatvorenoj posudi do tjedan dana. Ako ga pak odlučite zamrzavati onda ga prije narežite na fete kako biste ga brže i lakše mogli poslužiti.
*psillyum ljuskice su u biti sjemenke biljke Indijskog trpuca podrijetlom
iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i
bubrenje. To su neprobavljivi listići i odličan izvor topivih vlakana. Ukoliko koristite psyllium za smjese za kruh, umiješajte ljuskice
izravno u tijesto da biste dobili mekšu konzistenciju. Stoga je posebno
pogodan za bezglutenske mješavine.
Psyllium ima veliku ulogu u pripremi hrane kao adekvatna no carb
zamjena, kao zamjena za škrob u palačinkama i sličnim kolačima. Možete ga koristiti u svemu što treba dati hrani gustoću i volumen. Radi
svoje lagane želatinaste konzistencije može pomoći u povezivanju smjese
i pripremi namaza od voćnog soka.
Nema komentara:
Objavi komentar