Potrebni sastojci za oko 12 knedli:
Za tijesto
- oko 400 g krompira, tj. 350 g kuhanog i očišćenog
- prstohvat soli
- 1 jaje
- jedna mala žličica ulja
- 150 g brašna
Za prezle
- 150 g prezli
- 60 g smeđeg šećera
- 50 g maslaca
- cimet po želji
I šljive..
- 10 ak šljiva (ja sam stavljala po pola)
Postupak izrade:
- Prvo pripremite prezle. U većoj tavi otopite maslac, pa mu dodajte prezle i pržite ih dok malo ne potamne. Na kraju dodajte smeđi šećer i dobro pomiešajte, pa pustite sa strane da se ohladi.
- Krumpir skuhajte u ljusci, pa ga ogulite i ispasirajte ručno. Pustite ga da se ohladi. Krumpiru dodajte jaje, maslinovo ulje i sol te na kraju brašno. Umijesite tijesto.
- Tijesto razvaljajte na pravokutnik oblika 20x35 cm, pa razrežite na 12 djelova kako biste dobili kvadratiće podjednake veličine. Na svaki stavljajte po jednu šljivu (ja imam običaj stavljati polovicu), i formirajte ih u kuglicu.
- U vrućoj zdjeli zakuhajte vodu do vrenja, pa potom stavite kuhati knedle. Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih još otprilike 5 min na laganijoj vatri.
- Izvadite knedle iz vrele vode, pa ih obilno uvaljajte u prezle sa svih strana. Po želji pospite cimetom! U slast! :-)
Nema komentara:
Objavi komentar