srijeda, 24. lipnja 2015.

Sladoled torta s kremom od jagoda i borovnica

 

Uživajte u ljetu i njegovim bojama jer sada je pravo vrijeme da se u kuhinji poigrate na vrlo jednostavan način, a opet stvorite ukusne i maštovite kreacije pune veselja i šarenila.


Ova sladoled torta je savršena poslastica za svako godišnje doba, ali baš je u proljeće najslađa. Uživajte u proljeću i njegovim bojama jer sada je pravo vrijeme da se u kuhinji poigrate na vrlo jednostavan način, a opet stvorite ukusne i maštovite kreacije pune veselja i šarenila.



Sastojci (za torticu promjera 18 cm):

 Biskvit:

  • 150 g Digestive keksa (možete koristiti i Grancereale, Petit Beurre, Oreo, Speculas, Moto, Plazma, svi su oni izrazito zahvalni za podloge nepečenih torti)
  • 50 ml otopljenog kokosovog ulja

Krema: 

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 250 g mascarponea
  • 200 g krem sira (ja sam koristila ABC krem sir, možete koristiti i Vivis, skutu, Philadelphia namaz i sl.)
  • 4 žlice meda
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 mahuna vanilije
  • 100 g jagoda
  • 100 g borovnica
  • 3 keksa izlomljena na sitne komadiće
  • 3 jagode narezane na sitne kockice

Za dekoraciju:

  • Jagode i borovnice

Priprema:

  1. Za podlogu, kekse usitnite u multipraktiku ili ih možete usitniti sa staklenom posudom tako da ih prvo stavite u vrećicu za zamrzavanje i onda prelazite preko njih ili pak u mužaru. Keksima dodajte otopljen maslaca od kokosa, pa sve dobro promiješajte u jednoličnu smjesu.
  2. Podloga od keksa može se razlikovati od recepta do recepta. Možete raditi s Digestive keksima, Grancereale, ali i s mješavinom Speculaas i Petit Beurre keksa ili prema receptu i želji. To je vaš izbor i stvar ukusa i volje određenog trenutka. Nećete pogriješiti kojeg god za favorita odaberete. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje sa bočnih strana, poput obruča kako biste dobili lijepi krajnji izgled torte. Smjesu utisnite u kalup kojeg ste postavili na tanjur na kojem ćete poslužiti tortu i stavite u hladnjak na hlađenje.
  3. Za kremu, izradite malo obje vrste sira pjenjačom, dodajte im mahunu vanilije, limunov sok i med. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag, pa ga dodajte smjesi sa sirom i sve dobro promiješajte. Pustite da se ohladi u hladnjaku dok pripremite voće. Torte i kolači od sira mogu se raditi i s ricottom, svježim sirom i nekim drugim vrstama, ali ako želite kremastu tortu ili kolač tada je to krem sir, odnosno sirni namaz.
  4. Jagode i borovnice očistite i operite. Pustite sa strane jedan dio voća za dekoraciju i tri veće jagode koje ćete posebno staviti u kremu od borovnica. Jagode i borovnice usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Izvadite kremu iz hladnjaka i podijelite je na dva dijela. U prvu polovicu stavite jagode, a u drugu usitnjene borovnice i lagano pomiješajte pjenjačom.
  5. Sada kada imate gotove sve komponente deserta možete krenuti sa slaganjem tortice. Na podlogu od keksa stavite kremu od jagoda i povrh nje posložite razlomljene kekse. Stavite u zamrzivač na 15 min da se krema malo stisne. Završite sa kremom od borovnica u koju ubacite sitno narezane komadiće jagoda.
  6. Tortu ponovno vratite u zamrzivač na hlađenje najmanje 3 do 4 h, najbolje bi bilo ostaviti je preko noći. Ne zaboravite izvaditi je iz zamrzivača barem 30 minuta prije posluživanja! Skinite papirnati obruč i ukrasite je po želji. Divna je zar ne? ;-)

Nema komentara:

Objavi komentar