Iako seozona bundeva još nije službeno krenula, donosim vam recept za jedan prekrasan quiche lorraine kao početno zagrijavanje za ono što će nam jesen tek donijeti svojim bogatstvom okusa, mirisa i slika..
Potrebni sastojci za tijesto:
- 150 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
- 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 3 žlice hladne vode
Potrebni sastojci za punjenje:
- manja butternut bundeva ili pola velike (cca oko 350 g)
- sol, papar, maslinovo ulje, majčina dušica/timijan
- 400 g skute
- 2 jaja
- 100 g kiselog vrhnja
- pršut (po želji)
Postupak izrade:
- Od svih sastojaka umijesiti prhko tijesto. Sve treba vrlo brzo raditi kako se maslac ne bi previše zagrijao. Tijesto pobrašnite i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite ga na hlađenje oko 30 min.
- U međuvremenu krenite pripremati nadjev. Zagrijte pećnicu na 180° C. Tikvu operite i ogulite od kore i narežite na manje kockice. Začinite ju sa solju, paprom i maslinovim uljem. Na kraju dodajte timijan. Bilo bi super kada biste imali svježi. Ja sam koristila suhi začin. Tako pripremljenu bundevu stavite peći u zagrijanu pećnicu dok ne omekša.
- Kada je bundeva omekšala pustite je da se ohladi. Potom razvaljajte tijesto i utisnite ga u teflonski ili keramički kalup. Izbodite ga vilicom i stavite ga zapeći prije filanja, oko 10 minuta na 180°C. Kako se tijesto ne bi napuhalo kod pečenja, možete na njega položiti nekoliko sjemenki graha ili neke druge grahorice.
- Pršut tanko narežite, pa ga kratko popržite na tavi.
- Jaja, kiselo vrhnje pomiješati lagano pjenjaćom, pa dodati sol i malo timijana.
- Na prethodno zapečenu podlogu od tijesta redom poslagati kockice bundeve, zapečeni pršut, skutu i na kraju preliti sa mješavinom kiselog vrhnja i jaja
- Quiche pecite na 180°-200°C dok površina lagano ne porumeni. Biti će vam potrebno sigurno oko 45 min. ovisno o pećnici. Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar