srijeda, 19. kolovoza 2015.

Quiche sa bundevom i skutom



Iako seozona bundeva još nije službeno krenula, donosim vam recept za jedan prekrasan quiche lorraine kao početno zagrijavanje za ono što će nam jesen tek donijeti svojim bogatstvom okusa, mirisa i slika..



Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 3 žlice hladne vode

Potrebni sastojci za punjenje:

  • manja butternut bundeva ili pola velike (cca oko 350 g)
  • sol, papar, maslinovo ulje, majčina dušica/timijan
  • 400 g skute
  • 2 jaja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • pršut (po želji)

Postupak izrade:


  1. Od svih sastojaka umijesiti prhko tijesto. Sve treba vrlo brzo raditi kako se maslac ne bi previše zagrijao. Tijesto pobrašnite i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite ga na hlađenje oko 30 min.
  2. U međuvremenu krenite pripremati nadjev. Zagrijte pećnicu na 180° C. Tikvu operite i ogulite od kore i narežite na manje kockice. Začinite ju sa solju, paprom i maslinovim uljem. Na kraju dodajte timijan. Bilo bi super kada biste imali svježi. Ja sam koristila suhi začin. Tako pripremljenu bundevu stavite peći u zagrijanu pećnicu dok ne omekša.
  3. Kada je bundeva omekšala pustite je da se ohladi. Potom razvaljajte tijesto i utisnite ga u teflonski ili keramički kalup. Izbodite ga vilicom i stavite ga zapeći prije filanja, oko 10 minuta na 180°C. Kako se tijesto ne bi napuhalo kod pečenja, možete na njega položiti nekoliko sjemenki graha ili neke druge grahorice.
  4. Pršut tanko narežite, pa ga kratko popržite na tavi.
  5. Jaja, kiselo vrhnje pomiješati lagano pjenjaćom, pa dodati sol i malo timijana.
  6. Na prethodno zapečenu podlogu od tijesta redom poslagati kockice bundeve, zapečeni pršut, skutu i na kraju preliti sa mješavinom kiselog vrhnja i jaja
  7. Quiche pecite na 180°-200°C dok površina lagano ne porumeni. Biti će vam potrebno sigurno oko 45 min. ovisno o pećnici. Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar