Potrebni sastojci za džem:
- 1 kg opranih i očišćenih šljiva sorte bistrica
- 30 dkg šećera
- 1 valinin šećer
- korica neprskanog limuna/sok
Postupak izrade:
Prvo pripremite i operite staklenke s pripadajućim poklopcima. Voće
dobro operite i očistite od koštica. Šljive stavite u duboki lonac
i sve pomiješajte sa šećerom i limunovim sokom. Pustite da se sastojci
prožmu oko 10 ak minuta. Nakon toga upalite vatru na jako i kuhajte dok
voće ne zakuha, zatim smanjite vatru na srednje, i kuhajte dalje
povremeno miješajući uz skidanje pjenice koja će se vjerovatno
sakupljati na površini. Oprane staklenke i poklopce stavite u pećnicu na
110°C i
ostavite ih da se zagrijavaju oko 20 minuta nakon čega smanjite
temperaturu, te ih izvadite. Voće bi se već nakon 30 min trebalo početi
raspadati, a tekstura i konzistencija džema bi nakon otprilike 1 h
trebala postati sve gušća. Nemojte u potpunosti miksati niti usitnjavati voće jer ovo
je džem! Staklenke su spremne, sada samo
trebate naliti vrući džem u njih te ih dobro ohladiti prije spremanja u
frižider ili smočnicu. Od ove količine voća dobiti ćete cca 3 manje teglice džema od šljiva!
Nema komentara:
Objavi komentar