srijeda, 30. rujna 2015.

Džem od šljiva


Potrebni sastojci za džem:

  • 1 kg opranih i očišćenih šljiva sorte bistrica
  • 30 dkg šećera
  • 1 valinin šećer
  • korica neprskanog limuna/sok

Postupak izrade:

Prvo pripremite i operite staklenke s pripadajućim poklopcima. Voće dobro operite i očistite od koštica. Šljive stavite u duboki lonac i sve pomiješajte sa šećerom i limunovim sokom. Pustite da se sastojci prožmu oko 10 ak minuta. Nakon toga upalite vatru na jako i kuhajte dok voće ne zakuha, zatim smanjite vatru na srednje, i kuhajte dalje povremeno miješajući uz  skidanje pjenice koja će se vjerovatno sakupljati na površini. Oprane staklenke i poklopce stavite u pećnicu na 110°C i ostavite ih da se zagrijavaju oko 20 minuta nakon čega smanjite temperaturu, te ih izvadite. Voće bi se već nakon 30 min trebalo početi raspadati, a tekstura i konzistencija džema bi nakon otprilike 1 h trebala postati sve gušća. Nemojte u potpunosti miksati niti usitnjavati voće jer ovo je džem! Staklenke su spremne, sada samo trebate naliti vrući džem u njih te ih dobro ohladiti prije spremanja u frižider ili smočnicu. Od ove količine voća dobiti ćete cca 3 manje teglice džema od šljiva!





Nema komentara:

Objavi komentar