Jesen i proljeće su moja omiljena godišnja doba, ali
kada su u pitanju boje, mirisi, okusi i izbor plodova i namirnica, u
vrtu i na tržnicama onda je definitvno jesen pobjednik! Ove godine je u vrtu rodilo jako puno bundeve različitih sorti. Kombinacija u jelovniku je bezbroj, uz razno razne juhe, variva, rižota, njoke, bučnice i muffine,
koristim svaki slobodan trenutak da složim neku kombinaciju koja će
rezultirati interesantnom i neobičnom slasticom. U nastavku vam donosim
jedan zanimljiv recept za aromatičnu tortu od čokolade i bundeve sa kremom od mascarponea.
Potrebni sastojci za biskvit od čokolade (za tortu promjera 20 cm):
- 3 žlice skuhane kave
- 60 ml mlijeka
- 115 g maslaca
- 40 g kakaa u prahu
- 120 g brašna
- 80 g šećera
- 3⁄4 žličice sode
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1⁄2 žlice arome vanilije
- 125 ml slatkog vrhnja
Potrebni sastojci za aromatični biskvit od bundeve (za tortu promjera 20 cm):
- 125 g brašna
- 2/3 žličice praška za pecivo
- 1⁄4 žličice sode
- 1⁄2 žličice soli
- 1 žličica cimeta + 1⁄4 žličice đumbira + 1⁄4 žličice klinčića
- 60 ml ulja
- 60 g šećera
- 2 jaja
- 260 g pirea od bundeve
Potrebni sastojci za kremu:
- 500 g mascarponea
- 2 žlice meda
- 1 žličica cimeta
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 g pirea od bundeve
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Prvo pripremite biskvite od čokolade i bundeve.
- U lončiću rastopite maslac, pa dodajte kavu i mlijeko. Miješajte do laganog vrenja, zatim dodajte kakao u prahu i izmiksajte smjesu kako biste izbjegli grudice od kakaa. Pustite sa strane da se ohladi.
- Pomiješajte brašno, šećer, sodu i sol u drugoj posudi.
- U trećoj posudi izmiksajte jaja, vaniliju i slatko vrhnje.
- Dodajte smjesu kakaa smjesi od jaja i slatkoga vrhnja i dobro izmiksajte.
- Na kraju umiješajte brašno i miksajte na najmanjoj brzini dok se sve ne poveže. Izlijte smjesu u kalup i pecite 30 min na 180°C. Kada se ohladi biskvit prerežite na dva dijela.
- Za aromatičan biskvit od bundeve izmiksajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine.
- Dodajte ulje, šećer i jaja, pa dobro miksajte dok se sastojci ne povežu.
- Na kraju žlicom umiješajte pire od bundeve i miksajte na najmanjoj brzini minutu, dvije.
- Izlijte smjesu u kalup i pecite 35 min na 180°C. Pustite da se ohladi, pa prerežite na dva dijela.
- Za kremu, pri laganoj brzini izmiksajte mascarpone sa dvije žlice meda. Dodajte još cimet i pire od bundeve, pa promiješajte.
- Svaki biskvit prerežite na polovicu tako da imate dvije polovice od čokolade i dvije polovice od bundeve.
- Složite tortu tako da se redom izmjenjuju čokoladni i biskvit od bundeve. Svaki biskvit premažite kremom. Tortu cijelu premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar