Pripremite slasticu koja će se fanastično uklopiti povodom Noći vještica, noći koja se danas slavi većinom u anglosaskim zemljama, a koja uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, ukrašavanje kuća i okućnica bundevama, paukovim mrežama, gledanje horor filmova,a ne iskučuje pripremu slikovitih i prigodnih kolačića. :-)
Potrebni sastojci za Pâte Sucrée prhko tijesto (za cca 12-ak mini tartova promjera 10 cm):
- 200 g glatkog brašna
- 80 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- 1 jaje
- 1-2 žlice hladnog mlijeka ili kiselog vrhnja
- 1 jaje
Potrebni sastojci za kremu:
- 450 g pirea od bundeve
- 2 jaja
- 2 žlice meda
- 50 g kokosovog šećera
- 1,5 dcl kiselog vrhnja
- 1 žličica cimeta
- pola žličice đumbira
- 1/4 žličice klinčića
- 1 žutanjak
Postupak izrade:
- Prosijte brašno, dodajte sol i šećer. Umiješajte maslac prstima tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje, kiselo vrhnje i zamjesite tijesto. Tijesto ne biste trebali previše mijesiti. Podijelite ga na gotovo dva jednaka dijela, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Razvaljajte prvi dio tijesta na otprilike 0,5 cm debljine, pa izrežite cca 12 kugova promjera 10-ak cm koje ćete utisnuti u kalupe. Stavite ih na hlađenje u frižider na 30 minuta. Ja sam imala 6 identičnih kalupa, pa sam radila u dvije "ture".
- Zagrijte pećnicu na 230°C. Pripremite kremu. U velikoj zdjeli pomiješajte pire od bundeve, kiselo vrhnje, med, jaja, kokosov šećer, začine i sol. Izvadite šest kalupića iz hladnjaka, pa ih napunite nadjevom. Pecite ih dok se rubovi lagano ne zarumene, otprilike 30 minuta. Nakon toga ponovite postupak sa ostatkom tijesta za donji dio tartova, napunite ih nadjevom i ispecite.
- Kada ste ispekli pite, drugu polovicu tijesta koristiti ćete za gornji dio tartića od kojih ćete formirati izrezivačima lica bundeve. Izrežite kalupom (ja sam koristila jednu staru konzervu promjera 10 cm) 12 jednakih krugova. Možete dati mašti na volju i izrezivati raznim cuttersima ili wilton nastavcima za ukrašavanje torti i kolača ili običnim nožem. Pecite ih oko 15 minuta. Kada se lica u potpunosti ohlade, prekrijte svaki tartić pripadajućim licem bundeve.I to je to!
Nema komentara:
Objavi komentar