Ginger keksići - popularni čovječuljci :-)
Sastojci za kekse (jedan veliki pleh):
- 175 g pirovog brašna
- žličica praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 25 g maslaca
- 40 g šećera kokosovog cvijeta
- 1 jaje
- 25 g melase (ako nemate možete koristiti javorov sirup ili sirup datulja)
- žličica arome vanilije
- začini; 4 g mljevenog đumbira, 2 g cimeta, 2 g klinčić
Postupak izrade:
- Prosijte brašno sa praškom za pecivo, sodom i začinima.
- U srednje velikoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom i melasom. Dodajte jaje i aromu vanilije. Miksajte dok se smjesa ne zapjeni.
- Potom, postepeno umiješajte suhe sastojke u zdjelu sa mokrim. Umijesite glatko tijesto.
- Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite na hlađenje u hladnjak na najmanje 2 sata.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Na lagano pobrašnjeloj podlozi ili na papiru za pečenje razvaljajte tijesto na debljinu od cca 6 mm. Željenim kalupićima ili izrezivačima izrezujte željene oblike.
- Formirane keksiće slažite 2 cm udaljene na lim obložen papirom za pečenje.
- Pećite ih 10-12 minuta. Trebali bi biti mekani na dodir kada su pečeni. Pustite ih da se u potpunosti ohlade. Možete ih ukrasiti glazurom od bjelanjaka i šećera, tzv. royal icingom ukoliko to želite. :-) Prekrasni su i kao obični čovječuljci!
Nema komentara:
Objavi komentar