Potrebni sastojci za tijesto:
- 320 g brašna
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/2 žličice klinčića
- 1/4 žličice kardamoma
- po želji, bijeli papar 1/4 žličice (ja nisam stavila)
- prstohvat soli
- 1/2 žličica sode bikarbone
- 150 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera/muscovado
- 75 ml mlijeka
Postupak izrade:
- Prosijte brašno, pa mu dodajte sol, začine i sodu bikarbonu.
- Maslac miksati postepeno dodavajući šećer i polovicu brašna.
- Polugotovoj smjesi dodati ostatak brašna i zamjesiti tijesto.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i držite ga u hladnjaku najmanje tri sata ili najbolje preko noći.
- Omekšalo tijesto podijelite u dva ili tri dijela i razvući ga na foliji za pečenje valjkom na 2-3 mm debljine. Upalite pećnicu na 200°C.
- Željenim cuttersima ili modlicama izrezivati razne oblike. Ja sam ove godine korsitila prvo simbolične pečatiće koje sam utiskivala u tijesto, a na kraju sam kalupom/izrezivačompromjera cca 5-6 cm izrezivala dio tijesta koji je bio pečatiran. Prošle godine keksići su imali poruke :-)
- Speculaas keksiće pecite 10 minuta na temperaturi od 180°C.Nemojte se prevariti i prepeći ih, biti će mekani, ali kada se ohlade dodatno će očvrsnuti..
*tajna dobrih spekulaas keksića je u omjeru začina koji se stave u njih.
Nema komentara:
Objavi komentar