Potrebni sastojci za dizano tijesto (za 4 manje štruce ili dvije velike):
- 1 vrećica suhog kvasca ili 30 g svježeg kvasca
- 400 g brašna
- 80 g maslaca
- 80 g šećera
- 2 žutanjka
- korica nešpicanog limuna
- prstohvat soli
- limun šećer
- 2 do 3 dcl mlijeka
- bjelanjak za premazivanje tokom pečenja
Potrebi sastojci za nadjev (orehnjača):
- 200 g oraha
- 80 g šećera
- 70 g grožđica
- 1 dcl mlakog mlijeka
- limunova korica nešpricanog limuna
- malo cimeta
- 2 žlice ruma
- 1 vanilin šećer
Potrebi sastojci za nadjev (makovnjača):
- 200 g maka
- 80 g šećera
- 2,5 dcl mlakog mlijeka
- malo cimeta
Postupak izrade:
- Ako radite sa svježim kvascem, razmutite ga sa malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. (ili u pećnicu na 30°C ukoliko vam prostorija nije dovoljno topla)
- Brašno stavite u zdijelu, dodajte mu omekšali maslac, šećer i razmućene žutanjke, sol i limunovu koricu ili limun šećer. Malo promješajte, pa dodajte uzdignuti kvas.
- Dodajte mlačno mlijeko, pa izradite tijesto rukama ili mikserom. Ja sam prvo radila mikserom, a kasnije sam završila rukama naravno :-) Tijesto bi se trebalo "prelijevati" iz ruku dok ga držite, ono mora biti mekano. Pustite ga da se diže na toplome najmanje 1 h, trebalo bi se udvostručiti. Ukoliko vam prostorija u kojoj radite nije dovoljno topla slobodno upalite pećnicu na 30°C, odškrinite vrata i stavite ga unutra da se udvostruči.
- Dok se tijesto diže, pripremite nadjeve za makovnjaču i orehnjaču. Mljevene orahe izmješajte sa šećerom i grožđicama koje ste oprali u mlakoj vodi. Dodajte limunovu koricu, cimet, vanilin šećer i malo ruma. Sve prelite kipućim mlijekom i ostavite da se tako ohladi.
- Za drugi nadjev, mak pomiješajte sa šećerom i cimetom, pa prelijte mlakim mlijekom i promiješajte.
- Nakon cca 1 h, dignuto tijesto lagano premjesite i razdjelite na 4 jednake loptice (izvažite kako biste bili sigurni, moje su bile nešto preko 200 g).
- Svaku razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi u oblik pravokutnika i premažite nadjevom u cijelosti, te savijte i pažljivo premjestite u namazanu i pobrašnjelu tepsiju ili na pek papir.
- Orehnjače i makovnjače pustite da se dižu još 30- ak minuta, a zatim ih stavite peći oko 50 minuta na temperaturu od 200°C. U toku pečenja premažite ih bjelanjkom. Kada primjetite da su štruce poprimile boju, prekrite ih aluminijskom folijom ili papirom za pečenje i pecite do kraja.
Nema komentara:
Objavi komentar