petak, 11. prosinca 2015.

Orehnjača i makovnjača


Potrebni sastojci za dizano tijesto (za 4 manje štruce ili dvije velike):

  • 1 vrećica suhog kvasca ili 30 g svježeg kvasca
  •  400 g brašna
  •  80 g maslaca
  •  80 g šećera
  •  2 žutanjka 
  •  korica nešpicanog limuna
  • prstohvat soli
  • limun šećer 
  • 2 do 3 dcl mlijeka
  • bjelanjak za premazivanje tokom pečenja

Potrebi sastojci za nadjev (orehnjača):
  • 200 g oraha
  •   80 g šećera
  • 70 g grožđica
  •   1 dcl mlakog mlijeka
  • limunova korica nešpricanog limuna
  • malo cimeta
  • 2 žlice ruma
  • 1 vanilin šećer

Potrebi sastojci za nadjev (makovnjača):
  • 200 g maka
  •   80 g šećera
  • 2,5 dcl mlakog mlijeka
  • malo cimeta

Postupak izrade:

  1. Ako radite sa svježim kvascem, razmutite ga sa malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. (ili u pećnicu na 30°C ukoliko vam prostorija nije dovoljno topla)
  2. Brašno stavite u zdijelu, dodajte mu omekšali maslac, šećer i razmućene žutanjke, sol i limunovu koricu ili limun šećer. Malo promješajte, pa dodajte uzdignuti kvas. 
  3. Dodajte mlačno mlijeko, pa izradite tijesto rukama ili mikserom. Ja sam prvo radila mikserom, a kasnije sam završila rukama naravno :-) Tijesto bi se trebalo "prelijevati" iz ruku dok ga držite, ono mora biti mekano. Pustite ga da se diže na toplome najmanje 1 h, trebalo bi se udvostručiti. Ukoliko vam prostorija u kojoj radite nije dovoljno topla slobodno upalite pećnicu na 30°C, odškrinite vrata i stavite ga unutra da se udvostruči.
  4.  Dok se tijesto diže, pripremite nadjeve za makovnjaču i orehnjaču. Mljevene orahe izmješajte sa šećerom i grožđicama koje ste oprali u mlakoj vodi. Dodajte limunovu koricu, cimet, vanilin šećer i malo ruma. Sve prelite kipućim mlijekom i ostavite da se tako ohladi.
  5. Za drugi nadjev, mak pomiješajte sa šećerom i cimetom, pa prelijte mlakim mlijekom i promiješajte.
  6. Nakon cca 1 h, dignuto tijesto lagano premjesite i razdjelite na 4 jednake loptice (izvažite kako biste bili sigurni, moje su bile nešto preko 200 g). 
  7. Svaku razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi u oblik pravokutnika i premažite nadjevom u cijelosti, te savijte i pažljivo premjestite u namazanu i pobrašnjelu tepsiju ili na pek papir.
  8. Orehnjače i makovnjače pustite da se dižu još 30- ak minuta, a zatim ih stavite peći oko 50 minuta na temperaturu od 200°C. U toku pečenja premažite ih bjelanjkom. Kada primjetite da su štruce poprimile boju, prekrite ih aluminijskom folijom ili papirom za pečenje i pecite do kraja.




Nema komentara:

Objavi komentar