Zvjezdani snack od badema, pistacija, quinoe i
tamne čokolade. Prepuni prutići orašastih plodova, nutritivno bogati sa
velikodušnim slojem čokolade pružaju idealnu zdravu poslasticu super
jednostavne izrade
Potrebni sastojci:
- 1 1⁄2 šalica datulja
- 2/3 šalice maslaca od badema
- 1⁄2 šalice meda
- 1⁄2 žličice vanilije u prahu
- 1⁄2 šalice badema, grubo sjeckanih
- 1⁄2 šalice pistacija, grubo sjeckanih
- 1⁄2 šalice bučinih sjemenki, sjeckanih
- 1 3⁄4 šalice "napuhane" quinoje
- 400 g tamne čokolade
- 2 žlice sitno sjeckanih pistacija za posip
- 1 žlica kakao zrnca za posip ili sjeckane čokolade
Postupak izrade:
- Tzv. "napuhana" quinoja je termin koji označava nešto slično kukuruznim kokicama koje dobijete zagrijavanjem suhih kukuruznih zrna na vatri, samo što se ovdje radi o quinoji. Postupak je vrlo sličan samo što se dimenzije i oblik quinoje ne mijenjaju kao i kod kukuruza. Quinoja samo malo promjeni volumen. Ja sam prvo isprala žitaricu pod mlazom vode* i posušila je na cca 100° C u pritvorenoj pećnici s ventilatorom. Zatim sam u dubljem loncu zagrijala žličicu kokosovog ulja i bacila sjemenke quinoje u dva navrata na vatru i poklopila kako ne bi izletjele vani. Kada više ne čujete zvuk pucketanja znači da se quinoja napuhala.
- U multipraktiku usitnite datulje, maslac od badema, med i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu.
- Premjestite smjesu u veliku zdjelu i dodajte joj grubo sjeckane bademe, pistacije, bučine sjemenke i "napuhanu" quinoju. Pomiješajte rukama. Ukoliko imate slane pistacije potrebno ih je prokuhati u malo vode i zatim im skinuti slanu opnu. Na taj način više neće biti slani. Smjesu pritisnite u pleh dimenzija cca 18x30 cm ili slično, ovisno o tome kakve prutiće želite dobiti (više ili niže).
- U međuvremenu otopite čokoladu na pari.
- Otopljenu čokoladu prelijte preko smjese i pospite sjeckanim pistacijama i kakao zrncima.
- Kolač pustite u hladnjaku preko noći i potom izrežite na prutiće željene dužine.
- Uživajte! Zaista su izvrsni.
*Sjemenke quinoe su prirodno presvučene saponinom koji ih štiti od
vanjskih utjecaja prilikom rasta. Saponin se uklanja prije pakiranja no
neznatna količina ipak ostane, pa je potrebno isprati sjemenke hladnom
vodom u situ kako prisutnost saponina ne bi pokvarila okus jelu.
Nema komentara:
Objavi komentar